Izraelskog premijera kritikuju zbog oslobađanja zatvorenika

Izvor: Blic, 28.Okt.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelskog premijera kritikuju zbog oslobađanja zatvorenika

Nakon što se složio da oslobodi 26 palestinskih zatvorenika, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua danas su zbog toga kritikovali i pobornici umerenog pristupa problemu Palestine i oni koji zastupaju tvrđi stav po tom pitanju.

Izraelski premijer pristao je na oslobađanje palestinskih zatvorenika ispunjavajući time deo sporazuma ostvarenog uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država, u cilju ponovnog započinjanja mirovnih pregovora sa Palestincima.

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o oslobađanju zatvorenika danas je pokrenula brojne kritike. Mnogi od zatvorenika izdržavali su dugogodišnje zatvorske kazne zbog učestvovanja u smrtonosnim napadima na Izraelce.

Pobornici izraelske tvrde struje o palestinskom pitanju optužili su Netanjahua da oslobađa "teroriste", dok su pobornici umerenog pristupa takođe kritikovali dogovor navodeći da je oslobađanje zatvorenika moglo biti izbegnuto da je Netanjahu pristao da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali.

Grupa zatvorenika koja će biti oslobođena druga je od četiri planirane za oslobađanje iz zatvora u narednim mesecima.

Netanijahu je danas izjavio da je puštanje palestinskih zatvorenika teška, ali neophodna i odgovorna uloga.

- Odluka da se oslobode zatvorenici je jedna od najtežih koju sam doneo kao premijer. Odluka je neophodna u našoj trenutnoj stvarnosti. Moramo da upravljamo kroz kompleksnu međunarodnu arenu punu izazova - rekao je on na sastanku svoje konzervativne partije Likud, koja je u savezu sa nacionalističkom strankom Izrael naš dom.

Netanijahu je takođe ukazao da oseća bol porodica čiji su voljeni ubijeni direktno ili indirektno od strane nekih koji će biti pušteni. On je pozvao ministre da se ponašaju odgovorno sada kada je odluka već doneta.

Ta njegova opaska smatra se uvijenom porukom ministru ekonomije, lideru partije Jevrejski dom, Nadftali Benetu, koji je najavio da će nastaviti da se "protivi palestinskoj državi u srcu Izraela i neće dozvoliti gestove za pravo da se pregovora o palestinskoj državi".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Netanjahua kritikuju zbog oslobađanja zatvorenika

Izvor: Akter, 28.Okt.2013

Nakon što se složio da oslobodi 26 palestinskih zatvorenika, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua danas su zbog toga kritikovali i pobornici umerenog pristupa problemu Palestine i oni koji zastupaju tvrđi stav po tom pitanju.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.