Izraelski tenkovi napali pozicije Hamasa u Gazi

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2020, 14:19

Izraelski tenkovi napali pozicije Hamasa u Gazi

Izraelski tenkovi granatirali su rano jutros pozicije islamskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze u odgovoru na lansiranje balona s eksplozivom sa te palestinske teritorije.

Za sada nije bilo izveštaja o žrtvama na palestinskoj strani. Eksploziv je izazvao manje požare na južnoj izraelskoj teritoriji.

U proteklim nedeljama lansirano je svakodnevno desetine balona sa zapaljivim i eksplozivnim napravama u Izrael i izbili su požari širom pograničnog regiona. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Uz to su povremeno ekstremističke organizacije u Gazi ispaljivale rakete na Izrael.

Požari su juče izbili u vreme dok je izaslanik Katara Muhamed al Emadi bio u poseti Gazi u nastojanju da doprinese smanjenju napetosti između Izraela i Hamasa koji vlada tom teritorijom.

Mediji povezani sa Hamasom navode da je on juče popodne nakratko došao u Izrael da razgovara s izraelskim zvaničnicima i onda se vratio u Gazu.

El Amadi je doneo 30 miliona dolara u pojas Gaze gde živi oko dva miliona stanovnika od kojih polovina ispod granice siromaštva, rekli su Frans presu izvori koji su mu bliski.

Pojačano nasilje na granici je, kako se veruje, povezano sa zahtevima Hamasa da Katar poveća pomoć Gazi.

Neki arapski listovi su izvestili da vojna krila ekstremističkih organizacija u Gazi pripremaju dugotrajnu kampanju protiv Izraela i da između ostalog planiraju češće lansiranje zapaljivih balona preko granice.

Nasilje se pojačava u vreme kada se Gaza bori sa sve lošijim stanjem u ekonomiji i novim širenjem zaraze korona virusom, navodi Asošiejted pres.

Hamas vrši pritisak na Izrael da ublaži blokadu pojasa Gaze i dozvoli da počnu veliki razvojni projekti.

Osim Katara i Egipat nastoji da se osnaži neformalni prekid vatre.Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od rivalskog umerenijeg Fataha.

Izraelska vojska i Hamas su tri puta ratovali, a manji sukobi su takođe izbijali od uvođenja blokade.

U odgovoru na najnovije napade iz Gaze Izrael je zatvorio jedini prelaz za prevoz robe u to područje zbog čega je obustavljen rad jedine električne centrale jer nema goriva.

Izrael je takođe zatvorio zonu za ribolov na toj teritoriji na obali Sredozemnog mora, a na rakete i balone s eksplozivom odgovara svakodnevno najčešće udarima iz vazduha.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael gađao položaje Hamasa u Gazi

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Avg.2020

JERUSALIM - Izraelska vojska saopštila je da su gađali položaje militanata u Pojasu Gaze kao odgovor na neprestana lansiranja balona ispunjenih eksplozivom sa te palestinske teritorije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.