Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski rezervisti stigli u pojas Gaze

TEL AVIV - Izraelska armija je danas počela da razmešta rezerviste u pojasu Gaze, prvi put otkako je pre 16 dana počela ofanziva na tu palestinsku teritoriju, koju kontroliše Hamas, javljaju izraelski mediji.

Vlada je naredila vojnim snagama da angažuje neophodne rezerviste, pominjući cifru od desetine hiljada. Skoro isto toliko rezervista je bilo mobilisano na osnovu ranije naredbe nedelju dana ranije.

Izraelska vlada objavila je pre nedelju dana da je odobrila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mobilizaciju hiljada rezervista. Objava mobilizacije se poklopila s pokretanjem kopnene ofanzive, nakon vazdušnih udara i paljbe s borbenih brodova s ciljem da se okonča palestinska raketna vatra na jug Izraela.

U međuvremenu je izraelska vojska je opkolila grad Gazu i danas dospela najdublje u to područje za poslednjih tri do četiri godine, dok izraelske vazduhoplovne snage žestoko bombarduju mrežu tunela ispod granice s Egiptom, koji navodno služe za krijumčarenje oružja.

Iz pojasa Gaze stižu izveštaji da se nastavljaju i vazdušni udari i kopneno napredovanje vojske.

Portpaorl izraelske vojske Avital Lejbovic porekla je da se radi o novoj trećoj i završnoj fazi operacije protiv ciljeva Hamasa, naglasivši da je u Gazi razmeštan samo mali broj rezervnih vojnika i jedinica.

"Mi ne govorimo o velikim masama rezervista koji su regrutovani, samo malom broju, samo radi nastavka operacije", rekla je Lejbovic za Bi-Bi-Si Vorld.

Na navinarsko pitanje da li je cilj kopnenih snaga grad Gaza, ona je odgovorila da se napreduje ka svakom mestu gde odakle se ispaljuju rakete na Izrael, gde su ekstremisti Hamasa i gde se krije oružje.

"Mi težimo da uspostavimo mirnu, stabilnu situaciju za Izraelce, zato smo u toj operaciji. Nemojte zaboravati da su u poslednjih osam godina Izraelci pod jakom vatrom hiljada raketa," rekla je vojna portparolka, pripisavši Hamasu veliku odgovornost za ono što se dešava.

Takođe je podsetila da se izraelska vojska povukla iz pojasa Gaze i da su jevrejski naseljenici evakuisani pre tri i po godine iz tog područja osvojenog u šestodnevom ratu 1967. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.