Izvor: Blic, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski komandosi oteli nuklearni materijal iz Sirije

Izraelski komandosi dokopali su se nuklearnog materijala iz Severne Koreje na tajnom mestu u Siriji, pre nego što su ga izraelske vazduhoplovne snage bombardovale 6. septembra, prenose danas izraelski mediji pisanje londonskog Sandej tajmsa.

U izveštaju, zasnovanom na "obaveštenim izvorima u Vašingtonu i Jerusalimu" se navodi da je izraelski vazdušni udar izveden uz odobrenje Sjedinjenih Američkih Država, pošto su u Vašingtonu videli dokaze o kakvom materijalu se radi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Nedeljno izdanje konzervativnog "Tajmsa," citira izraelske izvore koji su rekli da su specijalne izraelske snage prikupljale obaveštajne informacije nekoliko meseci u Siriji i locirale nuklearni materijal na severu te zemlje.

Diplomate iz Severne Koreje i Narodne Republike Kine veruju da je veći broj Severnokorejaca ubijen u napadu, na osnovu izveštaja koji su stizali do vlada u Aziji.

Prema "Sandej tajmsu", tehničari balističkih raketa i vojni naučnici iz Severne Koreje radili su već neko vreme sa Sirijcima. Britanski list dalje piše da je administracija predsednika Džordža Buša primila izraelske obaveštajne informacije koje su sugerisale da se osoblje iz Severne Koreje i nuklearni materijal nalaze na pomenutom mestu, ali je tražila "jasne dokaze o nuklearnim aktivnostima, pre nego što je dala blagoslov za operaciju."

Kao rezultat, komandosi izraelske vojske (IDF) " skoro sigurno obučeni u sirijske uniforme" dokopali su se uzoraka nuklearnog materijala i odneli ih u Izrael na ispitivanje. Ustanovljeno je da su uzroci iz Severne Koreje.

Operacijom je lično rukovodio izraelski ministar odbrane Ehud Barak, koji je tim pitanjem uglavnom bio preokupiran otkako je stupio na dužnost 18. juna, piše Tajms. List se poziva na vojne eksperte koji kažu da se ta operacija po svoj prilici nije mogla izvesti dok je ministar odbrane bio Barakov prethodnik Amir Perec, koji nije imao velikog vojnog iskustva.

Sirija je optužila Izrael da su izraleski avioni prodrli u njen vazdušni prostor iz pravca Mediterana i ispustili bombe bežeći od protivvazdušne odbrane, ali su i Damask i Pjongjang oštro porekli izveštaje o nuklearnoj saradnji.

Izraelski obaveštajni ekspert, na koga se poziva Tajms, je izjavio da je Sirija ranije odgovarala na mnogo manje izazove i da će očito odabrati vreme i metu da i ovog puta odgvori. Izrael je prethodno bombardovao sirijsku teritoriju oktobra 2003.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.