Izraelski avion bombardovao položaje Hamasa nakon raketiranja iz Gaze

Izvor: B92, 08.Dec.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski avion bombardovao položaje Hamasa nakon raketiranja iz Gaze

Jerusalim -- Izraelski avion bombardovao je rano jutros nekoliko ciljeva ekstremista u Gazi nakon što su sinoć tri rakete ispaljene u pravcu juga Izraela.

Izveštaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, navodi AP, a izraelski mediji su kasnije objavili da su dve osobe ranjene.

U subotu uveče je Izrael saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreo dve od tri rakete ispaljene iz Gaze. Kasnije je rečeno da su sve tri rakete oborene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketnu vatru.

Izraelska vojska je rekla da je Hamas odgovoran za svo nasilje koje dolazi iz Gaze.

Prekogranično nasilje između Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi izbijalo je povremeno u poslednjim godinama. U novembru su se dve strane nakratko žestoko sukobile, što nije zabeleženo mesecima.

Lideri Hamasa i manje radikalnije organizacije Islamski džihad su u Kairu gde pregovaraju s egipatskim posrednicima o učvršćivanju prekida vatre što bi dovelo, kako se očekuje, do ekonomskih podsticaja i ublažavanja ograničenja u okviru izraelske blokade Gaze koja traje već 12 godina, navodi američka agencija.

Hamas je tri puta ratovao s Izraelom otkako je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.