Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska zapretila Palestincima da ne puštaju zmajeve s bombama

Izraelska vojska je upozorila stanovnike pojasa Gaze da tokom današnjih protesta, šestih od 30. marta, ne šalju zmajeve sa zapaljivim bombama preko granice u nameri da zapale izraelska polja.

Izraelski vojni portparol Avihaj Adrai je na arapskom jeziku napisao na Tviteru da vojska neće tolerisati uništavanje useva.

"Zmajevi za napad nisu dečja igra", napisao je portparol, prenose izraelski mediji.

Savetovao je Palestincima da ne dozvole da ih iskorišćavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << lideri ekstremističkog islamskog Hamasa, organizacije koja vlada pojasom Gaze i koja, kako je naveo, pokušava da ih uvuče u ciklus terora.

Izraelska vojska smatra Hamas odgovornim za sve napade, zaključio je portparol.

Od početka protesta nazvanih "Veliki marš povratka", Palestinci puštaju zmajeve s prikačenim kanticama goriva, uključujući ćumur i kese sa šećerom kako bi polako, što duže sagorevali.

Ta taktika je postala obavezan deo protesta protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela.

Masovne proteste koji se održavaju svakog petka, a navodno će se nastaviti i posle Dana nezavisnosti Izraela, 14. maja, duže nego što je prvobitno planirano, ohrabruje Hamas čiji lideri kažu da je cilj da se zbriše granica i "oslobodi Palestina".

U demonstracijama je do sada poginulo 40 Palestinaca, a stotine su ranjene bojevom municijom. Na izraelskoj strani nije bilo povreda.

Iako se protesti održavaju samo petkom, zapaljivi zmajevi lete i tokom nedelje i to po 15 komada dnevno u proseku.

Izraelske televizije Hadašot njuz i Kanal deset su javile da se razmatra bombardovanje objekata Hamasa kao odmazda za puštanje zmajeva, isto kao kada se rakete iz pojasa Gaze ispaljuju na izraelsku teritoriju.

Takođe se navodno razmatra lanje "dronova" da unište zmajeve u vazduhu.

"Molotovljev koktel" prikačen za zmaj pušten preko granice s Izraelom, izazvao je višečasovni požar u sredu na jednom pašnjaku i polju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.