Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2018, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska objavila snimak rušenja tunela kraj granice s Libanom

Izraelska vojska je danas objavila video snimak na kome se vidi kako vojnici dižu u vazduh tunel prokopan ispod granice s Libanom, za koji tvrdi da su ga prokopali pripadnici ekstremističkog Hezbolaha kraj izraelskog mesta Zarit.

Na filmu snimljenom sinoć vidi se izraelski vojni oficir koji preko megafona apeluje na stanovnike libanskog grada Ramjeh na drugoj strani granice da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

"Mi ćemo razneti ovaj tunel koji je izgradio Hezbolah. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Tražimo da se odmah evakuišete. Vi ste u opasnosti", rekao je neimenovani oficir, preneli su izraelski mediji.

Potom je drugi oficir, brigadni komandir pukovnik Roje Levi, naredio da se tunel uništi i onda se vidi niz eskplozija.

Izraelska vojska nastoji da nadje i uništi tunele proiranskog šiitskog Hezbolaha na izraelskoj strani granice, mada se to često dešava sasvim blizu Libana.

"Faza neutralizacije i uništavanja tunela koji prelaze granicu za napade Hezbolaha počela je juče i predvode je inženjerijske jedinice", navedeno je u vojnom saopštenju, u kojem se dodaje da izraelska vojska smatra Vladu Libana odgovornom za kopanje tunela i posledice te akcije.

Takodje se najavljuje da će se nastaviti potraga i uništavanje tunela.

Neki tuneli će biti zatvoreni, a drugi uništeni eksplozivom. Vojska je 4. decembra pokrenula vojnu akciju uništavanja tunela nazvanu "Severni štit" i do sada je pronadjeno četiri tunela.

Vojni portparol, potpukovnik Džonatan Konrikus, rekao je da vojska koristi razne metode za svaki tunel jer je svaki poseban, neki imaju betonske komponente, a neki su prokopani u stenama.

Vojska je rasporedila dodatne vojnike blizu granice na početku operacije zbog mogućeg osvetničkog napada Hezbolaha.

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) potvrdile su u ponedeljak da najmanje dva tunela ulaze u teritoriju Izraela i da zato predstavljaju kršenje rezolucije UN kojom je završen rat izmedju Izraela i Hezbolaha 2006. godine, ali nisu potvrdile da su ih iskopali pripadnici te organizacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

STRAVIČAN SNIMAK: Auto poleteo i zakucao se u krov tunela (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 21.Dec.2018

Slovačka policija je objavila fotografije potpuno smrskanog automobila sa iskrivljenim točkovima i polomljenom šoferšajbnom, kome se posle silovitog udarca jasno vidi motor VOZAČ “BMW-a” iz Slovačke je, po svoj prilici, zaspao na ulazu u tunel Borik na severoistoku zemlje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.