Izraelska i libanska vojska prekidaju neprijateljstva

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska i libanska vojska prekidaju neprijateljstva

Visoki predstavnici izraelske i libanske vojske dogovrili su se sa komandirom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL) u Libanu da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti, nakon smrtonosnog okršaja u utorak, koji je zapretio da preraste u veći sukob u ionako napetom regionu.

Komandir UNIFIL- a, general-major Alberto Asarta Kueves pozvao je obe strane na uzdržanost i izbegavanje "svake akcije koja će povećati napetost". On je rekao da se okršaj istražuje, ali je obelodanio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preliminarne rezultate istrage.

"Obe strane su ponovile posvećenost prekidu neprijateljstava i preuzele na sebe obavezu da rade s UNIFIL-om kako bi se osiguralo da se nasilje izbegne u budućnosti", navedeno je u saopštenju posle sastanka, održanog na graničnom prelazu Nakura između dve zemlje.

Nasilje u utorak je počelo nakon što su izraelski vojnici pokušali da uz pomoć krana preko granične ograde poseku grane drveta koje im je ometalo elektronske naprave za praćenje nelegalnih pokušaja prelaska granice.

Izraelska armija je tvrdila da je drvo bilo na izraelsksoj teritoriji, a libanska vojska je optužila izraelske vojnike da su ušli na teritoriju Libana.

U sredu je libanski ministar informacija Tarik Mitri potvrdio da je područje u koje su izraelski vojnici ušli bilo južno od plave linije - granične linije koju su utvrdile UN nakon izraelskog povlačenja iz južnog Libana 2000. godine, ali ipak na libanskoj teritoriji.

Liban i Izrael se ne slažu o putanji plave linije na pojedinim mestima.

"UNIFIL je utvrdio da je drveće koje je sekla izraelska vojska locirano južno od plave linije, na izraelskoj strani", rekao je vojni portparol UNIFIL-a Nareš Bat.

U Vašingtonu je portparol Stejt departmenta Pi Džej Krouli istakao da je pucnjava libanskih oružznih snaga na izraelske vojnike bila potpuno neopravdana i nedozvoljena, pozvavši ponovo obe strane na uzdržanost.

Netanijahu: Liban je odgovoran

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu izjavio da smatra vladu u Bejrutu i palestinski Hamas odgovornim za eskalaciju nasilja na severnoj i južnoj izraelskoj granici.

"Nemojte testirati našu odlučnost da branimo naše civile i vojnike. Naša politika je jasna: Izrael odgovara i odgovoriće agresivno na svaki napad na njih", rekao je Netanijahu, čije je saopštenje prvi put emitiovano u video formi.

Izraelski vojni eksperti upozorovaju da je najnovije nasilje povećalo napetost i da postoji opasnost od novih sukoba ovog leta.

Netanijahu smatra palestinski Hamas odgovornim za raketni napad prošlog petka na izraelsku luku Aškelon. On je optužio Hamas i za raketni napad u ponedeljak sa Sinaja na izraelsku luku Ejlat i obližnju jordansku luku Akaba, u kome je poginuo jedan Jordanac.

Usledio je incident na severnoj granici s Libanom, kada su ubijena tri libanska vojnika, jedan libanski novinar i izraelski vojni oficir.

Vojni eksperti upozoravaju da bi novi rat na jugu Libana bio razorniji nego prošli, u leto 2006, u kome je poginulo više od 1.200 ljudi na libanskoj strani i 158 Izraelaca.

Izrael veruje da je libanski islamistički Hezbolah iz Sirije nabavio delekometne rakete "skad". Izraelske zvaničnike takođe brine opasnost od rata na dva fronta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.