Izrael zamrznuo IZVOZ SAMOUBILAČKIH DRONOVA u Azerbejdžan

Izvor: Blic, 31.Avg.2017, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael zamrznuo IZVOZ SAMOUBILAČKIH DRONOVA u Azerbejdžan

Izraelsko Ministarstvo odbrane suspendovalo je izvozne dozvole izraelskoj kompaniji koja proizvodi dronove tipa "Orbiter 1K" poznatih pod nazivom "samoubilački dronovi".

Kako je navedeno, reč je o zamrzavanju prodaje "značajnom klijentu kompanije", odnosno jednoj stranoj zemlji, ali nije rečeno kojoj, javila je agencija AP.

Izraelski mediji javjaju da se radi o Azerbejdžanu, a suspenzija je usledila nakon žalbe da je samoubilački dron s eskplozivima sleteo kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jermenskog vojnog punkta tokom demonstracije.

Jermenija nije zvanično komentarisala te izveštaje, ali je predsedavajući parlamentarnog komiteta za spoljne odnose Armen Ašotjan rekao američkoj agenciji da, ukoliko se to potvrdi, znači da se radi o kršenju izraelskog zakona i humanitarnih normi.

On je izrazio nadu da će vlasti u Izraelu sprovesti istragu u vreme pojačanja kontakata između Izraela i Jermenije na međudržavnom i javnom nivou.

Časopis Forin polisi navodi da je izraelska kompanija zapravo optužena za pokušaj bombardovanja jermenskog punkta u ime Azerbejdžana tokom testiranja bespilotne letilice i da su dozvole za izvoz zamrznute dok se to ne ispita.

Izraelski list Mariv preneo je 13. avgusta da je izraelsko Ministarstvo odbrane nedavno primilo neuobičajenu žalbu u kojoj se detaljno tvrdi da je od Aeronautičkih odbrambenih sistema zatraženo da se napadne jermenska vojna pozicija tokom demonstracije drona 7. jula u Baukuu, u Azerbejdžanu.

Kompanija je bila na domaku finalizovanja prodaje dronova toj zemlji. Dva izraelska operatora su odbila da udovolje zahtevu, navedeno je u novinskom izveštaju, pa su se uključili viši predstavnici. Oni su sami naoružali i postavili dron, ali su promašili metu. Jermenski vojni pukovnik je rekao da su dva vojnika lakše ranjena u tom napadu.

"Orbiter 1 K" je mala bespilotna letilica koja može da nosi do dva kilograma tereta i da leti direktno na neprijateljsku metu, aktivira bombu i uništi se u tom procesu.

Azerbejdžan je navodno koristio izraelske samoubilačke dronove ranije da napada jermenske vojnike.

Kompanija je oštro porekla demonstraciju na živu metu koja je nelegalna po izraelskom zakonu. Ona je bila na putu da sklopi sporazum u visini od 20 miliona dolara s Azerbejdžanom za naredne dve godine.

Akcije kompanije opale su za 17 odsto na telavivskoj berzi kada je obelodanjeno to zamrzavanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.