Izvor: B92, 10.Maj.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael već krši pregovore?

Tel Aviv -- Palestinska uprava prijavila je SAD prvo kršenje uslova tek započetih indirektnih pregovora s Izraelom, izjavio je danas palestinski zvaničnik Jaser Abed Rabo.

On je precizirao da izgradnja 14 stambenih jedinica za jevrejske naseljenike u jednom kvartu u istočnom, anektiranom Jerusalimu, koju je najpre prijavio izraelski levičarski pokret Mir sada ( Salom akšav), narušava uslove novih pregovora.

"To je prvo narušavanje i kršenje uslova za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << indirektnih pregovora", rekao je Abed Rabo, sekretar izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja je u subotu podržala pregovore pod posredstvom Vašingtona.

Palestinski zvaničnik je najavio da će PU delovati odmah da to zaustavi jer se ne slaže da "pregovori budu pokriće za izgradnju naselja", naglasivši da se situacija na terenu prati zajedno sa SAD.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da se 14 kuća u kvartu Ras al-Amud u istočnom Jerusalimu gradi privatno i da vlada nije za to nadležna.

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat najavio je u međuvremenu da će se nastaviti "planiranje i izgradnja širom grada za sve njegove stanovnike".

Stejt depertmenet je, međutim, sinoć saopštio da je Izrael preuzeo obavezu da ne gradi u jevrejskom kvartu Ramat Šlomo u istočnom Jerusalimu u naredne dve godine.

"Mi verujemo da premijer neće dozvoliti zamrzavanje u Jerusalimu, ni rečju ni delima", navedeno je u saopštenju gradonačelnika u kome se izražava očekivanje da izraelska vlada reaguje na zahteve javnosti, i arapske i jevrejske, i omogući izgradnju kuća za mladu populaciju koja napušta gad jer nema odgovarajućih stanova.

Izraelska odluka o izgradnji 1.600 novih domova za Jevreje u kvartu Ramat Šlomo, objavljena u martu, izazvala je ozbiljnu krizu u odnosima između Jerusalima i Vašingtona.

Taj veliki plan izgrdnje obelodanjen je baš u vreme poste američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Izraelu i doveo je do odlaganja indirektnih pregovora, tek što su najavljeni, nakon što se palestinski predsednik Mahmud Abas oklevajući saglasio.

On za obnovu direktnih pregovora s Izraelom, kako se ranije godinama pregovaralo, traži potpuno zamrzavanje izgradnje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim.

Sekretar izraelske vlade Cvi Hauser objasnio je danas da će proći nekoliko godina pre nego sto počne izgradnja projekta Ramat Šlomo, ali je najavio i da će se graditi u drugim istočnim kvartovima Jerusalima.

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvati pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelski lideri, s druge strane, tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela. Ta zemlja je osvojila istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze, i kasnije anektirala taj deo grada što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu danas živi skoro pola miliona Jevreja među, 2,5 miliona Palestinaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.