Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael sprema napad na Iran"

London, Teheran -- Sandej tajms piše da Izrael prave tajne planove za uništenje iranskih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, Tel Aviv demantuje.

Pozivajući se na nekoliko izvora iz izraelske vojske, londonski list piše da se dva odelenja izraelske vojske iz redova avijacije obučavaju za bombardovanje iranskog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natancu i da će akcije biti izvedena uz upotrebu nuklearnih bombi slabijeg punjenja za uništavanje bunkera.

"Sandej >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajms" piše da će druga dva mesta u kojima se vrši obogaćivanje uranijuma u Iranu, u Isfahanu i Araku, biti napadnuta konvencionalnim bombama.

Međutim, portparol ministarstva spoljnih poslova Izraela Mark Regev demantovao je te izveštaje: "Fokus izraelskih aktivnosti danas jeste puna podrška diplomatiji i potpuno sprovodjenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekao je Regev.

Savet bezbednosti UN prošlog meseca je jednoglasno doneo odluku da uvede sakcije Iranu zbog toga što ta država ne želi da odustane od svog razvoja sopstvenog nuklearnog programa. Države Zapada strahuju da bi razvoj tog programa mogao da omogući iranskim vlastima da razviju nuklearno oružje.

Izraelske vlasti nisu želele da isključe mogućnost preventivne vojne intervencije protiv Irana. Iako je izraelska vojska nešto slično već izvela 1981. godine kada je bombardovan nuklearni reaktor u Iraku, brojni vojni analitičari smatraju da je Iran sa sadašnjim nuklearnim potencijalom ipak prevelik zalogaj za Izrael.

Londonski dnevnik piše da će izraelska vojska upotrebiti konvencionalne, laserski navođene rakete, kako bi napravila rupe na metama, a da će zatim nuklerane bombe biti ispaljene na Natanc koje bi eksplodirale duboko pod zemljom i time umanjile zračenje.

List navodi da su izraelski piloti bili proteklih sedmica na Gibraltaru kako bi se pripremili za tako dugačak let, pošto je udaljenost do Irana oko 3.200 kilometara. List navodi i tri moguća pravca napada na Iran. Jedan od njih je preko Turske.

Zvanični Vašnigton za sada nije odbacio mogućnost vojne intervencije protiv Irana, ali se u prvi plan ipak stavlja diplomatija i postizanje cilja političkim pritiskom na vlasti u Teheranu.

"Iran će reagovati na eventualni napad"

Iran je upozorio Izrael da će odgovoriti na svaki eventualni vojni napad, posle pisanja štampe da izraelske vlasti prave planove za uništenje iranskih postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

"Na bilo koju vojnu akciju protiv Irana nećemo ćutati i agresor će jako brzo zažaliti zbog svoje odluke", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Mohamed Ali Hoseini.

On je, takođe, rekao da će Iran nastaviti da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.