Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael proterao izaslanika UN za ljudska prava

JERUSALIM - Izrael je danas proterao izaslanika UN za ljudska prava Ričarda Folka jer smatra da je neobjektivan i pristrasan.

Folk, koji je posmatrač Saveta UN za ljudska prava za palestinske teritorije, uporedio je Izrael sa nacističkom Nemačkom i optužio tu zemlju za zločine protiv čovečnosti zbog načina na koji postupa prema Palestincima.

Folk je juče, po dolasku na međunarodni aerodrom "Ben-Gurion" zadržan na preporuku izraelskog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova.

On je proveo noć na aerodromu i jutros je avionom vraćen u SAD, rekao je protparol Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor je rekao da Folk "ne pokušava da unapredi ljudska prava već dolazi sa gotovim zaključima". Ti zaključci su, prema njegovim rečima, "ekstremno, sistematično kritikovanje Izraela i samo Izraela".

Portparolka izraelskog ministarstva unutrašnjih poslova Sabin Hadad rekla je da je Folk, nekadašnji profesor na Univerzitetu Prinston, bio unapred obavešten da će biti vraćen, pošto dođe u Izrael.

Folk je prošle godine uporedio postupke Izraela prema Palestincima sa nacističkim progonom Jevreja tokom holokausta. Izrael je tada obavestio Folka da mu neće odobriti vizu.

Folk je prošle nedelje pozvao UN da izvrše pritisak na Izrael kako bi ukinuo blokadu pojasa Gaze, za koju je rekao da je "zločin protiv čovečnosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izrael proterao izaslanika UN

Izvor: Mondo, 15.Dec.2008

Izrael je danas proterao izaslanika UN za ljudska prava Ričarda Folka jer smatra da je neobjektivan i pristrasan. Folk je uporedio Izrael sa nacističkom Nemačkom i optužio tu zemlju za zločine protiv čovečnosti zbog načina na koji postupa prema Palestincima.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.