Izrael planira da okonča ofanzivu u Gazi

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael planira da okonča ofanzivu u Gazi

Izrael planira da okonča ofanzivu u pojasu Gaze, koja je ušla u treću nedelju, pošto je postigao svoje ciljeve, najavio je danas jedan izraelski zvaničnik.



"Cilj je da se objavi, uz odobrenje vlade, suspendovanje vojnih aktivnosti jer su naši ciljevi postignuti", rekao je zvaničnik, koji je tražio da mu se ne pominje ime.

On je dodao da ne postoji nikakav dogovor s Hamasom, protiv čijih se ciljeva Izrael borio. "Jasno je da će ako Hamas puca na izraelske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnike, ili ako se nastavi raketiranje Izraela, Izrael zadržati pravo da deluje."

Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan u Bejrutu je ranije rekao da će se borba nastaviti do ukidanja blokade pojasa Gaze. Jedan drugi izraelski zvaničnik je rekao da izraelska vlada očekuje da postigne dogovor sa Egiptom o pojačanju bezbednosti duž granice te zemlje i pojasa Gaze. Izrael traži da se na granicu vrate snage Palestinske uprave u kojoj dominira umereniji Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Međutim, hamasovci kontrolišu Gazu od juna 2007, kada su pobedili fatahovce. Izrael planira najpre otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć, a trajnije rešenje povezuje sa napretkom u pregovorima za puštanje otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izraelski mediji najavili su još sinoć mogućnost jednostranog okončanja ofanzive, posle sastanka bezbednosnog kabineta večeras u 19:30 po lokalnom vremenu. Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert obratiće se naciji u 22 sata (21 po srednjoevropskom).

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gejt rekao je danas da njegova zemlja nije obavezana američko-izraelskom memorandumom da se zaustavi krijumčarenje oružja u pojas Gaze. Memorandum su sinoć u Vašingtonu potpisali američki državni sekretar Kondoliza Rajas i njena izraelska koleginica Cipi Livni, u cilju da se nadgledaju putevi krijumčarenja oružja iz Irana u pojas Gaze, između ostalog u Persijskom zalivu, Sudanu i okolnim zemljama i na granici između Egipta i palestinske teritorije.

Ban Ki Mun pozvao na hitnu obustavu sukoba u Gazi

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas na hitnu obustavu vatre u Gazi, bez čekanja na detalje primirja na čijem postizanju se radi.

"Ne možemo da čekamo na sve detalje, mehanizme, da budu konačno dogovoreni u pregovorima, dok civili i dalje pate, umiru i bivaju ranjavani. Nemamo više vremena za gubljenje. Tražimo hitnu obustavu vatre", rekao je Ban u trenutku kada je Izrael objavio da razmatra proglašavanje jednostrane obustave vatre.

Ban je istakao da moraju biti imenovani "ključni izvori" krize, kao i da Izrael mora da okonča okupaciju arapske teritorije, koju je osvojio 1967. Takođe, dodao je i da "veoma brine" za stabilnost u južnom Libanu, odakle su poslednjih dana ispaljivane rakete na Izrael, što je uslovilo odgovor izraelske artiljerije.



Dva dečaka poginula u napadu na školu UN u Gazi


Agencija za pomoć UN zatražila je istragu jutrošnjeg granatiranja škole za dečake kojom rukovodi UNWRA na severu pojasu Gaze, u kome su poginula dva dečaka, a ne šestoro ljudi kako je ranije saopšteno. Izraelski vojni portparol je rekao da još proverava te izveštaje. Portparol UNWRA Kris Ganis izjavio je da su prve tenkovske granate pogodile školu u kojoj se krilo čak 1.800 Palestinaca izbeglih od žestokih sukoba prošle noći, između 6,30 do 7 sati po lokalnom vremenu. Posle kratke pauze, u još jednoj rundi granatiranja, jedan od gornjih spratova je direktno pogođen. Ranjeno je tada 14 ljudi, među kojima i majka dvojice poginulih dečaka.

"Izraelska armija zna koordinate te institucije, ona zna da se tamo sklonilo na stotine ljudi. Zato pozivamo na istragu, jer radi se o direktnom pogotku škole UN , kako bi se videlo da li je počinjen ratni zločin. Ja sugerišm istragu, a ne optužujem", rekao je Ganis.

Izraelski mediji prenose da se oko 45.000 stanovnika Gaze, izbeglih iz borbenih zona, krije u školama UN. Još četvoro Palestinaca ubijeno je danas u nasilju širom pojasa Gaze, uključujući i troje u stambenim delu istoimenog glavnog grada. Izraelska vojska proverava i taj incident.

U izraelskim napadima koji su počeli 27. decembra poginulo je najmanje 1.193 Palestinaca dok je 5.300 ranjeno. Velika većina poginulih su civili. Na izraelskoj strani poginulo je 13 ljudi, 10 vojnika i troje civila.



Hamas nastavlja borbu do ispunjenja zahteva


Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je da će nastaviti da se bori protiv izraelskih snaga u pojasu Gaze sve dok njegovi zahtevu ne budu ispunjeni i da neće prihvatiti primirje ako ga Izrael jednostrano proglasi.

"Nesumnjivo, mi nemamo ništa novo da ponudimo. Ili ćemo čuti ono što smo zatražili ili će rezultat biti nastavak sukoba na terenu", rekao je predstavnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan.

On je, takođe, u telefonskom razgovoru za AFP rekao da jednostrano primirje ne predviđa povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze i ocenio da to primirje predstavlja "pokušaj da se zaobiđe egipatski plan".

Egipat pokušava da izdejstvuje sporazum o primirju između Izraela i Hamasa bez direktnih pregovora dveju strana. Hamas nudi primirje u trajanju od godinu dana koje bi moglo da se obnovi, pod uslovom da se izraelske snage povuku u roku od nedelju dana i da se svi granični prelazi između Izraela i Egipta otvore.



Generalna skupština UN poziva na hitan prekid vatre


Generalna skupština Ujedinjenih nacija prošle noći usvojila je rezoluciju u kojoj je pozvala na hitan, održiv prekid vatre u pojasu Gaze. Prema rezultatima elektronskog glasanja za rezoluciju, koja nije obavezajuća, su glasale 142 države, četiri je bilo protiv, dok je osam bilo uzdržano.

Generalna skupština je inače odbacila radikalni tekst nacrta rezolucije koji je bila predložila grupa muslimanskih i latinoameričkih država.

Protiv rezolucije su bili Izrael, Sjedinjene Američke Države i pacifičko ostrvo Nauru, koji smatraju da je rezolucija pristrasna u stavu protiv Izraela. Prema elektronskim podacima protiv rezolucije je glasala i Venecuela iako je njen predstavnik rekao da je bio uzdržan.

Iako rezolucija Generalne skupštine UN nije obavezujuća, diplomate koje su je podržale smatraju da većinska podrška država članica pokazuje zajednički stav, koji će ojačati posredničke napore Egipta u rešavanju krize u pojasu Gaze, naveo je Rojters.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.