Izrael oslobodio aktiviste

Izvor: RTS, 02.Jun.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael oslobodio aktiviste

Pod pritiskom osuda međunarodne javnosti, izraelske vlasti deportovale sve aktiviste uhapšene posle presretanja humanitarnog konvoja brodova. Državljanin Srbije, Srđan Stojiljković, na putu ka Istanbulu. Reporteri bez granica traže oslobađanje 6o novinara.

Izrael je danas deportovao sve međunarodne humanitarne aktiviste, koji su privedeni u ponedeljak, kada su izraelski mornarički komandosi upali na konvoj od šest brodova koji su nosili pomoć za pojas Gaze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
 

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio je, u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom Barakom Obamom, da Izraelu preti da "izgubi svog jedinog prijatelja" u regionu, posle izraelskog napada na humanitarni konvoj brodova.

Kako prenosi Bela kuća, Obama je ponovio da Sjedinjene države podržavaju sprovođenje "verodostojne, nepristrastne i transparentne istrage o događajima u vezi sa ovom tragedijom".

Američki predsednik je naglasio da je "važno naći najbolji način dostavljanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze kojim se neće ugroziti bezbednost Izraela".

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu rekao je, međutim, da je Turska spremna da normalizuje odnose sa Izraelom, ukoliko jevrejska država ukine blokadu pojasa Gaze.

"Vreme je da spokoj zameni bes", rekao je turski ministar. U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Turske odlučilo je da opozove svog ambasadora iz Tel Aviva.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava glasaće o Nacrtu rezolucije kojom se predlaže slanje međunarodne komisije za istragu okolnosti smrtonosne izraelske operacije protiv brodova koji su u ponedeljak nosili pomoć pojasu Gaze.

U dokumentu koji su sponzorisale arapske države oštro se optužuje Izrael i navodi da je prekršio međunarodno pravo, kada je preuzeo kontrolu nad brdovima na Sredozemnom moru.

Savet poziva da Izrael odmah ukine skoro trogodišnju pojačanu blokadu pojasa Gaze i snabde tu teritoriju humanitarnom pomoći, uključujući hranu, gorivo i lekove.

Tri turska aviona poletela su kasno večeras sa međunarodnog aerodroma Ben -Gurion kraj Tel Aviva za Istanbul, sa oko 420 ljudi iz konvoja brodova, koje je, na putu za pojas Gaze, zaustavila izraelska mornarica.

Medju putnicima, uglavom turskim državljanima, kojih je bilo najviše u konvoju pomoći za Gazu - 380, nalazi se i držzavljanin Srbije, kamerman Srdđan Stojiljković.

Stojiljković je pušten iz pritvora Ela kraj Ber Ševe u pustinji Negev, na jugu Izraela.

Njega je u utorak u pritvoru posetio otpravnik poslova ambasade Srbije u Tel Avivu Milutin Stanojević. Ambasada se zalagala da Stojiljković bude pušten među prvima jer je novinar, a ne aktivsta, uz to uredno akreditovan.

Prethodno je najavljeno da će svi aktivisti biti oslobođeni do sutra, ali pod pritiskom međunarodne javnosti, oni su deportovani već danas.

Saopšteno je da će biti pušteni i oni koje je Izrael nameravao da optuži za napad na vojnike, prilikom preuzimanja kontrole nad brodovima.

Izrael je, već u toku noći i jutros, deportovao oko 250 stranih mirovnih aktivista od ukupno 682.

Dok su odlazili, neki aktivisti su lupali na vrata vozila uzvikujući: "Slobodna Gaza",  a drugi su samo mahali novinarima. Nikome od njih nije bilo dozvoljeno da daje izjave novinarima dok su u Izraelu.

Najpre je iz zatvora u Berševi otišao autobus u kojem su bili turski aktivisti, kojih je na brodu bilo najviše, ka međunarodnom aerodromu "Ben Gurion", kraj Tel Aviva, gde su već čekali turski avioni. Dodatni autobusi će, u toku dana, prevesti i ostale turske državljane.

"Odjednom su nas okružili izraelski vojni brodovi, a iznad naših glava leteli su helikopteri", izjavio je Talat Kan Soak, kapetan jednog od brodova. Kapetan Kan Soak dodaje da su ih izraelski vojnici upozorili da će otvoriti vatru i da nisu mogli da veruju da se tako nešto događa u međunarodnim vodama.

Osim njih, i 124 aktivista iz 12 muslimanskih zemalja, od kojih većina nema diplomatske odnose sa Izraelom, prešlo je granični prelaz Most Alenbi u pet jordanskih autobusa, a među njima je bilo 30 Jordanaca.

Poslednja dva autobusa, sa više desetina aktivista, napustila su zatvor Ela, oko 14 sati po lokalnom vremenu, vozeći direktno ka međunarodnom aerodromu "Ben Gurion".

Aktivisti koji su stigli u Jordan rekli su da je odnos prema njima pre deportacije bio loš.

"Bili su brutalni i arogantni, ali naša poruka je stigla do svakog ugla sveta - da je blokada Gaze nepravedna i da treba odmah da bude ukinuta," izjavio je jedan Jordanac, tvrdeći da nije bilo nikakvog oružja ni na jednom brodu.

Alžirac Izadin Zahrur rekao je da su izraelske vlasti aktivistima uskratile hranu i vodu i da im nisu dale da spavaju, niti da idu u toalet.

Državljanin Srbije, kamerman Srđan Stojiljković, koji je bio u pritvoru na jugu Izraela zajedno s drugim stranim državljanima, pušten je i na putu je ka Istanbulu, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Njega je, u pritvoru u mestu Berševa, na jugu Izraela, prethodno posetio otpravnik poslova srpske ambasade u toj zemlji Milutin Stanojević.

U napadnutom konvoju bilo 60 novinara

Reporteri bez granica saopštili su da se najmanje 60 novinara nalazilo u konvoju brodova sa humanitarnom pomoći za Gazu i apelovali su na izraelsku vladu da ih oslobodi. Oni su privedeni prilikom napada na konvoj, zajedno sa 700 stranih aktivista.

Ova organizacija je saopštila da zna da je u pritvorskom centru Beršeba 16 novinara, među kojima su novinari nekih od vodećih zapadnih listova poput "Sidnej morning heralda" i "Frankfurter algemajne cajtunga".

Izrael evakuiše porodice diplomata iz Ankare

Kako javlja izraelski radio, Izrael je započeo i evakuaciju članova porodica svog diplomatskog osoblja u Ankari. U saopštenju se navodi da se, za sada, ne razmatra mogućnost prekidanja diplomatskih odnosa Izraela i Turske.

Neke porodice su već stigle u Izrael, a ostale se očekuju danas. Diplomate su zamolile Ministarstvo da pomogne pri evakuaciji u svetlu neprijateljske atmosfere koja se stvara u Turskoj.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je to rutinska procedura u slučajevima rastuće bezbednosne pretnje po Izraelce i predstavnike vlade.

Turska je dugo važila za glavnog izraelskog strateškog saveznika na Bliskom istoku, ali su se bilateralni odnosi, u poslednje vreme, pogoršali. Prema turskim izvorima, među devet poginulih aktivista četvoro su turski državljani.

Aktivisti iz Evrope, Severne Amerike, Azije i Severne Afrike, na šest brodova, prevozili su humanitarnu pomoć za pojas Gaze, kada ih je u noći između nedelje i ponedeljka, u međunarodnim vodama, zaustavila izraelska mornarica zabranivši im dalji prolaz.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.