Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael oslobađa 170 Palestinaca

Jerusalim -- Specijalni komitet izraelske Vlade odobrio je oslobađanje 170 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Među oslobođenima, biće 120 članova pokreta Fatah i 50 Palestinaca, koji su uhapšeni na teritoriji Izraela bez važeće dozvole boravka. Ministar inostranih poslova Izraela Silvan Šalom i direktor Državne bezbednosti Izraela Šin Beta i Avi Dihter, nisu se složili da se i oko 30 pripadnika islamističkih organizacija takođe oslobodi. Palestinci će biti oslobođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom ove nedelje.

Odluka o oslobađanju jeste posledica obećanja premijera Šarona egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, posto je Egipat oslobodio izraelskog Arapina, biznismena Azama Azama, osuđenog zbog navodne špijunaže, iz zatvora, protekle nedelje.

Nova koaliciona Vlada Izraela

Dve najveće izraelske partije dogovorile su se tokom vikenda o formiranju nove koalicione izraelske Vlade. Dogovor su postigle Likud, partija premijera Arijela Šarona, i Laburisti Šimona Peresa. Prema koalicionom dogovoru, koji bi trebalo da bude potpisan u nedelju, Laburističkoj partiji pripašće pet ministarstava.

Lider Laburističke partije, Šimon Peres, postaće potpredsednik Vlade sa ovlašćenjima da zameni premijera Šarona u slučaju njegovog odsustva. S obzirom na to da funkciju prvog potpredsednika Vlade već obavlja Ehud Olmert iz Likuda, najviši zakonski akt Izraela, Osnovni zakon, pošto Izrael nema Ustav, morao bi da bude promenjen u narednih nekoliko dana. "Pozicija prvog potpredsednika Vlade je veoma važna, ali samo u slučaju da se, ne daj Bože, premijeru dogodi nešto što bi ga sprečilo da obavlja svoje dužnosti. Tada bi mesto v.d. premijera ipak moralo da pripadne Likudu", izjavio je Ehud Olmert povodom ove situacije.

Nova koalicija, u kojoj će biti i predstavnici religiozne partije Ujedinjena Tora, imaće podršku 64, od ukupno 120 poslanika u Knesetu, javlja dopisnik B92 Saša Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.