Izrael okončao pohod na Zapadnu obalu, napao Gazu kao odgovor na Hamasovo raketiranje

Izvor: VOA, 05.Jul.2023, 15:30

Izrael okončao pohod na Zapadnu obalu, napao Gazu kao odgovor na Hamasovo raketiranje

Izraelska vojska saopštila je u sredu da je izvela vazdušne napade na pojas Gaze kao odgovor na raketnu vatru, gađajući lokaciju za proizvodnju oružja koju koriste osumnjičeni militanti Hamasa. Izraelska vojska saopštila je ranije da je oborila svih pet raketa ispaljenih ka izraelskoj teritoriji. Izraelske trupe povukle su se u utorak kasno uveče iz izbegličkog kampa na Zapadnoj obali nakon što su izvršile, kako je rečeno, racije u potrazi za pripadnicima naoružanih palestinskih grupa i oružjem. U dvodnevnoj operaciji učestvovalo je više od 1.000 izraelskih vojnika i ubijeno je najmanje 12 Palestinaca. Hamas je saopštio da je jedan od njihovih pripadnika ubijen, dok je Islamski džihad saopštio da su među mrtvima četiri njihova člana. Izrael je saopštio da je jedan izraelski vojnik ubijen. U blizini bolnice Dženin čule su se eksplozije i pucnjava dok su Izraelci odlazili, a stanovnici koji su pobegli od borbi počeli da se vraćaju. "U ovim trenucima mi završavamo misiju i mogu da kažem da naša opsežna operacija u Dženinu nije jednokratna", rekao je premijer Benjamin Netanjahu na obližnjem vojnom kontrolnom punktu. Izraelska vojska je saopštila da je uhapsila 120 osumnjičenih naoružanih ljudi i zaplenila skladišta oružja i eksploziva u Dženinu. Osuda nasilja Palestinci, susedni Jordan i Egipat i Organizacija islamske saradnje od 57 zemalja osudili su nasilje. Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejneh rekao je: "Naš palestinski narod neće klečati, neće se predati, neće podići belu zastavu i ostaće nepokolebljiv na svojoj zemlji pred ovom brutalnom agresijom". Takođe u utorak, izraelske vlasti su saopštile da je osam Izraelaca ranjeno u napadu automobilom i nožem u Tel Avivu, što je izazvalo strah od novog nasilja kao odgovora na izraelski vojni napad na kamp u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali. Do napada na Dženin došlo je u trenutku kada se izraelska desničarska vlada, koja je formirana prošlog decembra, suočila sa sve većim pritiskom da oštro odgovori na niz napada na Izraelce u regionu, od kojih su u jednom ubijene četiri osobe prošlog meseca. Dženin je žarište izraelsko-palestinskog nasilja od proleća 2022. UN spremaju pomoć Lin Hejstings, humanitarna koordinatorka Ujedinjenih nacija u palestinskim oblastima, rekla je u poruci na Tviteru da je "uznemirena obimom operacije izraelskih snaga". Ona je rekla da Ujedinjene nacije spremaju humanitarnu pomoć. Prošle nedelje, Savet bezbednosti UN apelovao je na uzdržanost i pozvao Izraelce i Palestince da se "uzdrže od jednostranih akcija koje dodatno podstiču tenzije". U izveštaju su korišćene neke informcije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rakete iz Libana pale na izraelsku teritoriju, Izrael odgovorio istom merom

Izvor: Blic, 06.Jul.2023, 11:53

Izraelske snage gađale su danas područje Libana, sa kojeg su prethodno ispaljene rakete ka izraelskoj teritoriji, saopštila je izraelska vojska.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.