Izrael odbio inicijativu UN za posetu palestinskim teritorijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael odbio inicijativu UN za posetu palestinskim teritorijama

Izrael je odbio da dozvoli da Savet bezbednosti UN poseti teritoriju na koju Palestinci polažu pravo i nameravaju da tamo osnuju svoju državu, rekle su sinoć diplomate u svetskom telu.

Prošle nedelje je SB UN ovlastio svog aktuelnog predsedavajućeg, ambasadora Ekvatorijalne Gvineje Anatolija Ndong Mba, da se konsultuje s izraelskim i palestinskim ambasadorom o putu.

Palestinski ambasador Rijad Mansur je odmah odgovorio, ocenivši da će se na posetu gledati "u najpozitivnijem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svetlu". Međutim, ambasador Kuvajta Mansur al Otaibi je rekao da je Ndog Mba na zatvorenom sastanku SB UN u sredu rekao kako je "Izrael kategorički odbio posetu saveta" iako je izraelski ambasador Dani Danon izjavio da bi vlada pozdravila pojedinačne posete ambasadora Izraelu.

Poseta SB zahteva podršku svih 15 članova tog tela i odobrenje zemalja kojih se tiče. Nekoliko drugih članova je potvrdilo da je ambasador Danon to odbio. Zamenik portparola UN Farhan Hak je rekao da predstavnici SB nikada nisu posetili palestinske teritorije.

"Nastavićemo konsultacije. Nadamo se da ćemo postići konsenzus jer smo rekli da je to pitanje decenijama u planu saveta", rekao je ambasador Kuvajta, dodavši da se želi zvanična poseta, a ne da se ide nelegalno ili turistički.

Od predsednika SB je traženo da se sastane sa izraelskim i palestinskim ambasadorima da diskutuju u poseti nakon što su SAD blokirale saopštenje SB koje su podržale arapske zemlje, a predložile ga Indonezija i Kuvajt, izrazivši žaljenje što je Izrael suspendovao misiju međunarodnih posmatrača u gradu Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Misija je osnovana 1994. godine nakon što je jevrejski naseljenik lekar Baruh Goldštajn ubio 29 muslimanskih vernika na molitvi u džamiji Ibrahimi u tom gradu. Džamija se nalazi na mestu svetom i za Jevreje koji ga zovu Pećina patrijarha.

Danon je optužio misiju u Hebronu da deluje "nasilno i pristrasno", što su članovi oštro porekli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.