Izrael obeležava Dan holokausta

Izvor: RTS, 15.Apr.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael obeležava Dan holokausta

U Izraelu počela zvanična ceremonija obeležavanja Dana sećanja na holokaust u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, nepunih 70 godina nakon okončanja Drugog svetskog rata. Večerašnjom ceremonijom počele su komemoracije koje će trajati 24 sata.
Obraćajući se okupljenima, izraelski premijer Benjamin Netanijahu se osvrnuo na okvirni sporazum postignut nedavno između Irana i svetskih sila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o nuklearnoj aktivnosti te zemlje, prenosi Tanjug.

"Taj loš sporazum s Iranom pokazuje da lekcija iz istorije nije internacionalizovana pred iranskom agresivnim aktivnošću," istakao je Netanijahu.
Prema njegvoim rečima, Zapad odustaje, umesto da zahteva značajno rasturanje iranske nuklearne sposobnosti i uslov za dizanje sankcija.
"Sile se povlače, one ostavljaju Iran s nuklearnom sposobnošću i čak dozvoljavaju da ih širi u budućnosti bez obzira na njegove aktivnosti na Bliskom istoku, smatra Netanijahu.
"Suočeni sa zamorom i slabošću mi ćemo stajati silovito koliko god možemo.Pored onih koji odbijaju da razumeju naš stav, ima mnogih koji se s nama identifikuju. Ali čak i da smo primorani da stojimo sami, nećemo se plašiti - u svakom scenariju, u svakoj situaciji, mi ćemo sačuvati naše pravo, sačuvaćemo našu sposobnost i odlučnost da se branimo", poručio je Netanijahu.
Kako je rekao Netanijahu, Jevreji su pre 70 godina bili nacija bespomoćnih izbeglica, dok danas mogu da se brane. "Odlučni smo da osigurano nasu egzistenciju i budućnost", dodao je izraelski premijer.
Naša je dužnost da se borimo protiv onih koji žele da nas unište. Nećemo dozvoliti da država Izrael postane prolazna epizoda u istoriji našeg naroda", zaključio je Netanijahu.
Večerašnjom ceremonijom počele su komemoracije koje će trajati 24 sata.
Nacisti i njihovi saradnici ubili su šest miliona Jevreja u holokaustu, što je trećina broja Jevreja u svetu, navodi Asošijeted pres.
Dan holokausta je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru. Restorani kafei i mesta za zabavu su zatvoreni, a radio i TV programi su posvećeni skoro u potpunosti dokumentarnim emisijama o holokaustu i intervjuuima sa preživelima.
Sutra ujutru će se sirene oglasiti širom zemlje da označe dvominutno ćutanje. Pešaci će zastati u hodu, vozači će izaći iz svojih automobila i stati na putevima pognutih glava.
"Nećemo popustiti pred pretnjama, nećemo popustiti pred sramotnim deklaracijama za uništenje jevrejskog naroda i takođe - mi se ne plašimo, " rekao je Rivlin, dodavši poruku preživelima: " Na našem užasnom putovanju bili ste vatreni stub koji nas je vodio napred. Vi koji ste našli snagu da se izdignete nad pepelom i pećima, naučili ste nas da izabaremo život".
U Izraelu danas živi 189.000 preživelih u holokaustu, od kojih oko 45.000 živi u siromaštvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael obeležava Dan holokausta

Izvor: Studio B, 15.Apr.2015

U Izraelu je večeras počela zvanična ceremonija obeležavanja Dana sećanja na holokaust u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, nepunih 70 godina nakon okončanja Drugog svetskog rata. ..Obraćajući se okupljenima, izraelski premijer Benjamin Netanijahu se osvrnuo na okvirni sporazum postignut...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.