Izvor: B92, Beta, Fonet, 02.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael nastavio vazdušne napade

Gaza, Kairo, Vašington, Tela Aviv -- Izrael je sedmi dan za redom nastavio vazdušne napade na pojas Gaze, gde je sinoć poginuo jedan visoki politički zvaničnik palestinskog Hamasa.

Od početka operacije poginulo je najmanje 420 osoba. Očevici u Gazi su jutros rekli da je nekoliko osoba povređeno u bombardovanju tokom protekle noći. Prema palestinskim izvorima, pre zore je pogođeno 15 kuća, koje pripadaju članovama vojnog krila Hamasa.

Njihovi susedi upozoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su unapred telefonom ili ispaljivanjem raketa da se sklone kako ne bi bilo civilnih žrtava. U tim napadima je, prema bolničkim podacima, ranjeno 20 ljudi.

Kasno sinoć pogođena je i džamija u izbegličkom logoru Džabalija, za koju Izrael tvrdi da služi kao utočiste za terorističke organizacije i skladište raketa.

Nekoliko stotina stranaca od jutros napušta pojas Gaze preko Ereza u Izraelu. Reč je o državljanima Rusije, Norveške, SAD, Turske, Ukrajine i Belorusije.

Hamas je saopštio da je izraelska vojska ubila jednog od vođa Hamasa, Nizara Rajana, i još četvoro ljudi, među kojima su i članovi njegove porodice.

Izraelska armija tvrdi da je u kući lidera Hamasa sakupljano oružje i da je u njoj bila ratna soba, a ispod tunel koji je trebao da posluži kao izlaz u slučaju napada.

Palestinski mediji procenjuju da ovo ubistvo nije bilo planirano već da je jedan od vođa Hamasa poginuo u rutinskom bombardovanju.

Hamas je pozvao na dan protesta zbog izraelske ofanzive i ubistva Rajana, a izraelska policija u istočnom Jerusalimu je u pripravnosti zbog tradicionalanih molitvi petkom, kako bi sprečila nerede.

Broj poginulih Palestinaca popeo se jutros na 425 od početka ofanzive, dok je broj ranjenih premašio 2.000.

SAD: Izrael da izbegne civilne žrtve

Izrael ima pravo da se brani protiv raketnih napada Hamasa, ali mora da izbegne civilne žrtve, saopštila je danas Bela kuća.

"Izrael ima pravo da se brani od tih raketnih napada", prenose izraelski mediji izjavu portparola Bele kuće Gordona Džondroa. On je rekao da Vašington želi ne samo da Izrael izbegne civilne žrtve, već i da osigura da hrana i medicinske zalihe stignu do naroda u Gazi.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs rekla je da SAD nastoje da postignu prekid vatre, ali je odgovornost za nasilje svalila na radikalni islamistički Hamas.

Navela je da raketni napadi palestinskih ekstremista na jug Izraela moraju prestati.

Rajsova smatra da Hamas drži žitelje u pojasu Gaze kao taoce, a da za to vreme SAD nastavljaju da teže održivom prekidu vatre na Bliskom istoku.

Obraćajući se novinarima, posle sastanka s američkim predsednikom Džordžom Bušom, ona je rekla da su SAD i dalje "veoma zabrinute zbog situacije i rade veoma naporno s partnerima širom sveta".

Rajsova je ponovila da se svaki prekid vatre u sukobima koji su ušli u sedmi dan mora zasnivati na volji Hamasa da prestane da ispaljuju rakete iz Gaze na Izrael.

Ona je rekla da ne planira posetu regionu.

"Hamas drži narod Gaze kao taoce od nelegalnog udara protiv snaga predsednika Mahmuda Abasa", rekla je Rajsova, navodeći da hamasovci pojas Gaze koriste kao mesto odakle ispaljuju rakete na jevrejsku državu i da kao rezultat toga Palestinci u pojasu Gaze žive veoma loše.

Egipat i Turska traže primirje

Egipatska policija uhapsila je ispred jedne džamije u Kairu 26 učesnika demonstracija protiv izraelske ofanzive u pojasu Gaze, onemogućivši još stotinama vernika da priđu džamiji.

Učesnici demonstracija, koje treba da budu održane širom Egipta, zatražili su zaoštravanje odnosa sa Izraelom i proterivanje njegovog ambasadora iz Kaira.

Prethodno je egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit izjavio da Hamas mora da obustavi raketne napade na Izrael da bi se postigao sporazum o primirju.

Abul Geit je na konferenciji za novinare s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom kritikovao palestinske ekstremiste što su dali Izraelu izgovor za pokretanje vazdušnih napada na pojas Gaze u kojima je od subote poginulo više od 400 Palestinaca.

Erdogan, koji je je došao u Egipat u nastojanju da dve zemlje pokretnu incijativu za okončanje nasilja u Gazi, pozvao je Izrael da obustavi svoje napade i pozvao Hamas da prekine raketne napade na Izrael.

Turski premijer je rekao da mora doći do prekida vatre pre nego što bude prekasno.

Egipat i Turska traže obustavljanje izraelskih napada, ponovno uspostavljenje primirja između Hamasa i Izraela i uspostavljanje međunarodnih mehanizama za osiguranje da se otvore granični prelazi s pojasom Gaze.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael nastavio sa vazdušnim napadima na Gazu

Izvor: RTS, 02.Jan.2009

Izrael nastavio bombardovanje ciljeva Hamasa, uprkos međunarodnom pritisku da se nasilje obe strane okonča. U sedmodnevnim akcijama izraelskih snaga poginulo Više od 400 Palestinaca. Kopnena ofanziva sve izvesnija. ..Oko 300 Palestinaca, koji imaju strane pasoše izašlo je iz pojasa Gaze, preko graničnog...

Nastavak na RTS...

Izrael nastavlja zračne napade na Gazu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2009

Izrael je danas, sedmi dan zaredom, nastavio zračne napade na pojas Gaze, gdje je sinoć poginuo jedan visoki politički dužnosnik palestinskog militantnog pokreta Hamas, a od početka operacije poginulo je najmanje 420 osoba.Očevici u Gazi su jutros re ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izrael nastavio sa vazdušnim napadima

Izvor: RTS, 02.Jan.2009

Izrael nastavio bombardovanje ciljeva Hamasa, uprkos međunarodnom pritisku da se nasilje obe strane okonča. U sedmodnevnim akcijama izraelskih snaga poginulo Više od 400 Palestinaca. Kopnena ofanziva sve izvesnija. ..Oko 300 Palestinaca, koji imaju strane pasoše izašlo je iz pojasa Gaze, preko graničnog...

Nastavak na RTS...

Bela kuća:Izrael morao da reaguje u Gazi, poziv na primirje

Izvor: Kurir, 02.Jan.2009

VAŠINGTON, 2.januara 2009. (Beta-AFP,AP) - Portparol Bele kuće Gordon Dzondro rekao je danas da je Izreal morao da preduzme akciju u Gazi, i da je najvažnije da na Bliskom istoku ne dođe do humanitarne katastrofe. Upitan na brifingu da li će SAD podržati moguću kopnenu ofanzivu Izraela na Gazu,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.