Izrael jači za dva aviona F-35

Izvor: RTS, 14.Dec.2016, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael "jači" za dva aviona F-35

Prva dva borbena aviona F-35 sletela su u izraelsku vazduhoplovnu bazu Nevatim sa nekoliko sati zakašnjenja zbog lošeg vremena u Italiji, odakle su poleteli. Vrednujemo posvećenost (SAD) savezništvu sa Izraelom", rekao je Netanjahu uoči sletanja aviona. Izrael se obavezao da nabavi ukupno 50 takvih aviona.
Ceremoniji dočeka aviona koji su označili novu eru u izraelskoj vazduhoplovnoj moći prisustovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su sekretar za odbranu SAD Ešton Karter i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je zahvalio Karteru i predsedniku Baraku Obami.

"Vrednujemo posvećenost (SAD) savezništvu sa Izraelom", rekao je Netanjahu uoči sletanja aviona.
Karter je izjavio da su SAD "posvećene bezbednosti Izraela više nego ikada pre" i da su avioni F-35 dokaz za to. On je objasnio da će te letelice svojom stelt tehnologijom i borbenim sposobnostima omogućiti pilotima da ne budu primećeni i da lete supersoničnom brzinom. Izraelski zvaničnici veruju da će ti avioni omogućiti da budu u prednosti nad susedima u godinama koje dolaze.
Izrael se obavezao da nabavi ukupno 50 takvih aviona.
U poslednjih nekoliko godina Izrael je navodno izvodio vazdušne udare u Sudanu i veruje se da je napadao konvoje oružja iz Sirije namenjene libanskom Hezbolahu. Ta zemlja je ranije takođe nagovestila planove da napadne Iran udaljen oko 1.000 kilometara ako Teheran nastavi s razvojem nuklearnog programa. Te avione kupovali su inače i Velika Britanija, Južna Koreja, Italija, Austrija, Kanada, Turska i Japan.
Novoizabrani predsednik Donald Tramp kritikovao je program proizvodnje takvih letelica zbog skupoće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.