Izrael i palestinske vlasti prihvatili mirovni plan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i palestinske vlasti prihvatili mirovni plan

GAZA - Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je danas da su Izrael i palestinske vlasti prihvatile plan za primirje u pojasu Gaze.

"Predsednik je obradovan prihvatanjem Izraela i palestinskih vlasti francusko-egipatskog plana koji je sinoć u Šarm el-Šeiku predstavio egipatski predsednik Hosni Mubarak", saopšteno je iz Sarkozijeve kancelarije.

U saopštenju se dodaje da Sarkozi poziva na što brzo sprovođenje plana kako bi se zaustavile patnje civila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da Izrael "pozdravlja" predlog Francuske i Egipta za okončanje sukoba u pojasu Gaze i da bi Izrael mogao da prihvati predlog ako se njime zaustavi "neprijateljska vatra" iz Gaze i ako uključi mere što bi sprečile da se radikalni palestinski pokret Hamas ponovo naoruža.

Najmanje 670 Palestinaca je poginulo dok je više od 2.700 povređeno tokom dvanaestodnevnih operacija izraelske vojske u pojasu Gaze pokrenutih s ciljem da se zaustave raketni napadi palestinskih ekstremista na jug Izraela.

Izrael, Hamas: Još traju pregovori o prekidu vatre

Izrael je danas saopštio da su i dalje u toku pregovori o privremenom prekidu vatre u pojasu Gaze, uprkos prethodnoj najavi francuskog predsednika Nikole Sarkozija da su obe strane prihvatile francusko - egipatski plan.

U međuvremenu su u gradu Gazi, posle isteka tročasovnog primirja radi dopremanja humanitarne pomoći, nastavljeni sukobi izraelske vojske i palestinskih snaga, javio je Rojters.

Portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta, Mark Regev, izjavio je: "Pozdravljamo francusko-egipatsku inicijativu i želimo da uspe."

Regev je, međutim, dodao: "Razgovori se nastavljaju na temelju te inicijative. Održivi mir na jugu zasnivaće se na totalnoj obustavi neprijateljske vatre iz Gaze na Izrael i na embargu na prodaju oružja Hamasu, uz podršku međunarodne zajednice."

Predstavnik Hamasa u pojasu Gaze potvrdio je da se "još raspravlja" o egipatskom predlogu.

Sarkozi je prethodno pozdravio odluku Izraela i palestinskih vlasti da prihvate plan, koji je juče izneo egipatski predsednik Hosni Mubarak, i pozvao na hitno sprovođenje plana kako bi se sprečile patnje stanovništva.

U Gazi je, prema tvrdnjama očevidaca, nastavljena razmena vatre između izraelskih vojnika i snaga Hamasa pošto je isteklo primirje, koje je bilo na snazi od 13 do 16 časova.

Mnogi građani su iskoristili zatišje za kupovinu i posete rođacima.

Izraelski kabinet za bezbednost odložio je, u međuvremenu, glasanje o tome da li da naredi oružanim snagama da uđu u urbana područja u pojasu Gaze, naveli su izvori iz izraelske bezbednosti.

Prema tim izvorima, ministri su razgovarali o eventualnom započinjanju "treće faze" ofanzive, pokrenute 27. decembra, ali su odlučili da odgode odluku o tome.

Zasad nije poznato do kada je odloženo donošenje odluke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.