Izvor: Blic, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael hoće da oslobodi 90 palestinskih zatvorenika

Izraelska vlada glasala je velikom većinom da oslobodi 90 palestinskih zatvorenika u gestu koji je namenjen da pojača podršku umerenom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu koji se bori za vlast sa militantnim Hamasom.

Portparol izraelske vlade je naveo da bi do oslobađanja zatvorenika moglo doći u utorak uveče ili sredu ujutro.

Međutim, broj zatvorenika koji je Izrael odlučio da oslobodi je razočarao Palestince koji se trude da ubrzaju usporene mirovne pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Israelom. Izrael drži oko 11.000 palestinskih zatvorenika od kojih su mnogi uhapšeni tokom poslednjih sedam godina konflikta.

Puštanje zatvorenika moglo bi da podstakne podršku Palestinaca umerenom stavu pošto su se mnogi od njih, posle decenija neuspelih mirovnih pregovora, okrenuli radikalnom Hamasu koji je u junu preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Prošle nedelje izraelski premijer Eehud Olmert je rekao da će oni osloboditi one zatvorenike koji nisu u zatvoru zbog napada na Izrael, koji podržavaju vladu Mahmuda Abasa i odbacuju nasilje dodavši da je to jedini način da mirovni napori urode plodom.

Pomoćnici Abasa kažu da Izrael treba da učini više da mu pruži podršku i da oslobodi više zatvorenika pošto toliko veliki broj njih još ostaje u izraelskim zatvorima.

Izrael je poslednji put oslobodio 250 zatvorenika u julu.

Olmert i Abas se trude da definišu smernice za mirovni sporazum u pripremi za mirovnu konferenciju pod pokroviteljstvom SAD koja je okvirno planirana za novembar u Vašingtonu.

Palestinci žele da vide neki malo detaljniji dokument a Izrael hoće nesto uopšteniji tekst koji dozvoljava veću fleksibilnost.

Hamas, koji se zakleo da će uništi Izrael, optužio je Fatah da radi u dosluhu sa Izraelom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.