Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Raketa iz pojasa Gaze

Tel Aviv -- Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su danas raketu "kaćuša" koja je pogodila južni Izrael, saopštila je policija.

Iako projektil nije izazvao ni povrede ni štetu, porasla je zabrinutost izraelskih odbrambenih zvaničnika da palestinski ekstremisti sada raspolažu oružjem većeg dometa od raketa domaće proizvodnje tipa "kasam" koje najčešće ispaljuju na južni Izrael. Raketa koja je danas pala na izraelsku teritoriju je "kaćuša" ruske proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ima domet od 20 kilometara.

Narodni komiteti otpora, koalicija palestinskih ekstremističkih organizacija, preuzela je odgovornost za taj napad koji se poklopio s većim brojem minobacačkih napada.

Usledila je žalba gradonačelnika Netivota, koji je rekao da vlada neće da obezbedi fondove za zaštitu civila od raketnih napada.

Netivot je samo 11 kilometara udaljen od granice Izraela s pojasom Gaze, a zaštitu dobijaju nasilja koja su udaljena kilometar manje, podsetio je Radio Izrael.

Međutim, rakete "kaćuša" imaju veći domet od "kasama", koji se gotovo svakodnevno ispaljuju na gradove i sela na jugu Izraela.

Većinu "kaćuša" ispaljivali su na severni Izrael gerilaci libanskog Hezbolaha. Palestinski ekstremisti su pre godinu dana ispalili jednu takvu raketu na luku Aškelon. Izraelski bezbednosni zvaničnici strahuju da će oni početi masovno da ispaljuju "kaćuše" na Izrael.

Šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin je rekao danas na sednici izraelske vlade da s velikom zabrinutošću gleda na činjenicu da su ekstremisti u stanju da udare duboko u izraelsku teritoriju.

Islamski džihad tvrdi da je od matra prošle godine ispalio preko 10 raketa "kaćuša" na Izrael, a da ih poseduje mnogo više.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.