Izrael: Ostavka šefa policije

Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Ostavka šefa policije

Moše Karadi

Tel Aviv -- Komandant izraelske policije podneo ostavku zbog neuspeha da se obračuna s podzemljem.

Moše Karadi podneo je ostavku pošto je Vladina komisija saopštila da je ignorisao veze policijskih oficira s podzemljem i nije uspeo da osigura sprovođenje temeljne istrage o ubistvu šefa mafije 1999.

Predsednik Vladine komisije Vardi Zeiler, sudija u penziji, izjavio je da bi Karadi trebalo da bude optušten zbog nepotpune istrage o ubistvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefa mafije i zbog ignorisanja veza policijskih oficira sa značajnim ličnostima organizovanog kriminala. U vreme spornog ubistva Karadi nije bio komesar policije, nego šef odseka.

Komisija je obrazovana da bi ispitala da li je policija valjano zatvorila slučaj ubistva. U ovom slučaju jedan policijski oficir priznao je da je ubio šefa mafije koji je bio u bolnici pod policijskom zaštitom posle pokušaja ubistva.

Policajac, koji je priznao da je radio po nalozima poznate izraelske mafijaške porodice, kasnije je ubijen u Meksiku. Njega su navodno ubili kriminalci kao osvetu zbog priznanja. Slučaj je kasnije zatvoren pošto je policija zaključila da nema dovoljno dokaza.

Karadi je insistirao da su navodi protiv njega neistiniti, ali je rekao da je podneo ostavku da bi "dao lični priomer" i poštedeo policiju skandala.

Karadijeva ostavka poslednja je u nizu skandala i kontroverzi u koje su umešani izraelski političari, od optužbi za silovanje protiv predsednika držve, preko ostavke komandanta vojske do ispitivanja navoda o ulozi premijera u prodaji jedne banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.