Izmišljeni život  Antonije Balek

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmišljeni život Antonije Balek

Piše: Suzana Barilar

ZAGREB - Paraolimpijka iz Kaštela Antonija Balek u središtu pažnje cele hrvatske javnosti našla se posle velikog sportskog uspeha - dve osvojene zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Kini.

Otkada se sredinom septembra okitila prvim paraolimpijskim zlatom, velikom broju medija otkrila je sve detalje svoje tužne životne priče prema kojoj odmalena boluje od teških hroničnih bolesti te je preživela čak tri saobraćajne nesreće i tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << godine bila u komi posle čega je ostala prikovana za kolica.

Šok i optužba

No, posle njenog povratka u Hrvatsku sledio je prvi šok - Antonija je optužila svog trenera Ivana Jakeljića za pretnje smrću.

Tim optužbama kao da je otvorila Pandorinu kutiju - počele su se pojavljivati čak informacije da Antonija uopšte nije invalid i članovi najuže porodice tvrdili su da laže o svojoj bolesti i stanju u kojem je bila te nije iskrena ni o svom pravom imenu.

Kontradiktornost

Je li Antonija lagala o svojim nesrećama i trogodišnjoj komi, je li ikada radila u policiji ili je braća i trener žele ocrniti kako bi se domogli novca koji joj kao osvajačici olimpijskog zlata pripada?

Za sada nema nikakve sumnje da je Antonija invalid jer je, osim hrvatskih lekarskih komisija, zbog Paraolimpi jade morala proći i međunarodne.

No, da su mnoge njene izjave o poslu u policiji, bolesti, nesrećama, trogodišnjoj komi, odnosima s braćom u najmanju ruku kontradiktorne i imaju puno nelogičnosti pokazuju i konkretni primeri.

Najzanimljivija je svakako Antonijina trogodišnja koma. Nejasno je i od čega sve Antonija boluje te njen odnos s porodicom. Još pre desetak dana hvalila je brata Vladu, a sada ga je optužila za nasilje.

Trogodišnja koma

fikcija: Antonija je rekla da je bila tri godine u komi na Odeljenju za intenzivnu negu KBC-a Split.

stvarnost: NJena braća Vlado i Ivica kažu kako ne znaju da im je sestra bila u komi, a ni u splitskoj bolnici ne sećaju se Antonije, pa je ne pamti ni načelnik jedinice intenzivnog lečenja Ante Ujević.

Multipla skleroza

fikcija: Novinarki Jutarnjeg lista Antonija nije rekla da ima multiplu sklerozu, već je rekla da ima dijabetes tipa 1, astmu i morbus chron.

stvarnost: Posle je rekla kako je članica Udruženja invalida Kaštela za što je kao dokaz predala dokumentaciju o multipla sklerozi.

Saobraćajne nesreće

fikcija: Antonija je rekla da je doživela tri nesreće - prvu pred kraj 1999, zatim 2002, a posle buđenja iz trogodišnje kome još jednu lakšu nesreću

stvarnost: Biserka Trebec, predsednica Udruženja telesnih invalida Kaštela, čiji je Antonija član, iznenadila se kad je čula za nesreće jer, kako kaže, za to nikada nije znala.

Odnosi sa porodicom

fikcija: Našoj novinarki pre desetak dana samo je lepe reči govorila o braći i snahama s kojima živi u istoj kući.

stvarnost: Pre dva dana brata Vladu, Antonija je optužila za nasilničko ponašanje. Tvrdi da je nedelju dana pre puta u Peking čak hteo ubiti majku zbog čega su intervenisali policija i Hitna pomoć. U policiji o tome nemaju zapisnik.

Radila u policiji

fikcija: Novinarki Jutarnjeg lista Antonija je takođe izjavila da je do prve saobraćajne nesreće 1999. godine sedam godina radila u policiji.

stvarnost: NJen brat Ivica koji je policajac odlučno je demantovao.

Kako se zove i je li udata?

fikcija: Antonija se predstavlja tim imenom, a na pitanje novinarke Jutarnjeg odgovorila je da nije bila udata.

stvarnost: Otac ju je pred novinarkom nazvao Ankicom, a brat Vlado tvrdi da je prvo promenila prezime u Radić te da se dve godine posle toga udala i postala Ivančić, razvela se i opet udala 1995. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.