Izložba slika Vasilija Dolovačkog u vršačkoj Galerijani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba slika Vasilija Dolovačkog u vršačkoj "Galerijani"

U galeriji "Galerijana" u Vršcu otvorena je izložba radova akademskog slikara Vasilija Vase Dolovačkog. Dolovački je jedan od najvećih slikara savremene srpske figuracije koji je imao preko 50 samostalnih izložbi. 

Slike Vase Dolovačkog posmatrače ostavljaju bez daha, a njegove izložbe uvek su dobro posećene, kao što je bila i ova u "Galerijani". Iako je Dolovački imao mnogo samostalnih izložbi, ova u Vršcu je drugačija jer je po prvi put izložio i akvarele. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Od mrtvih priroda šardenovskog prizvuka kreće se ka ljudskoj figuri i specifičnom prirodnom ambijentu, oronulim fasadama i zagonetnim prizorima koji samo prividno pripadaju nepostojećem svetu. Usamljenost i duboka meditacija, statičnost figura i smirenost ambijenta, samo su neki od elemenata kojima Dolovački uspostavlja semantičku vertikalu svoje umetnosti.

"Važno je ako se dogodi da ljudi sa ove izložbe ponesu nešto dragoceno kući, neku novu energiju, ukoliko neka od ovih slika i narednih dana pozove na ponovno viđenje. Ima puno slika kod kojih poznajem svaki kvadratni santimetar, ali zaista kad god oko ima prilike da ih ponovo vidi, ono ih miluje. Da li je u pitanju original ili reprodukcija, uvek uživam posmatrajući ih", kaže Vasilije Vasa Dolovački.

"Vasa Dolovački jedan je od najboljih slikara sveta", rekao je akademski slikar Tomislav Suhecki i tako otvorio izložbu radova velikog umetnika.

On je dodao da su ovo slike koje govore same od sebi i da je svaka jedan mali blagi šamar našem jeftinom arčenju tog čudesnog dara kao što je život.

U "Galerijani" ni jednoga trenutka nije bilo nedoumice koga bi voleli da ugoste u svom prostoru, osim najboljeg - slikara Vasu Dolovačkog.

Izložba slika biće otvorena sve do 22. decembra. Osim ove izložbe gosti "Galerijane" uvek mogu da uživaju u delima mnogih drugih slikara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.