Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlilo se 10.000 tona nafte u more

Seul -- Sudar dva broda kod zapadne obale Južne Koreje izavao veliko izlivanje nafte u more, saopštile su južnokorejske vlasti.

Tanker, koji se jutros sudario sa baržom, već je ispustio više od 10.000 tona nafte, od ukupno 15.000 koliko je prevozio, rekao je zvaničnik ministarstva vodoprivrede i ribarstva Južne Koreje Kim Džong Sik. "Ovo je najgora 'crna plima' u istoriji naše zemlje. Strahujemo da će izazvati ekološku katastrofu", rekao je Kim. U sudaru dva broda nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo povređenih.

U tanker iz Hongkonga, koji je bio usidren u luci Desan, udario je teretnjak što je izazvalo izlivanje 10.800 tona nafte u more u oblasti koja se smatra najživopisnijim delom južnokorejske obale.

Tanker se nalazio na oko pet milja od luke, čekajući na istovar 260.000 tona nafte koja je dovezena sa Bliskog istoka.

Jaki vetrovi i talasi do četiri metara onemogućavaju da se spreči širenje naftne mrlje, koja, kako upozoravaju vlasti u Seulu, može za manje od 48 sati da stigne do obale Južne Koreje, prenele su agencije.

Sličan incident u vodama Južne Koreje dogodilo se 1995. godine kad se izlilo preko 5.000 tona sirove nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.