Izjednačiti pirate sa teroristima

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjednačiti pirate sa teroristima

17.02.2011. - U rukama pirata nalazi 49 brodova

Ruski sindikat mornara obratio se predsedniku Dmitriju Medvedevu sa pozivom da se pirati izjednače sa teroristima i da se u SB UN inicira usvajanje rezolucije o formiranju specijalnog odreda vojno-pomorskih snaga za borbu protiv njih. Ovi odredi treba da imaju mandat za eliminisanje zločinaca i njihovih obalskih baza u regionu Adenskog zaliva, ubeđeni su lideri sindikata.

Otmice brodova pored obala Somalije odavno su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << postale glavobolja za vlasnike brodova i posade raznih zemalja sveta. Ipak region Adenskog zaliva i dalje je jedna od najživljih plovidebnih maršruta u svetu, i u ruke pomorskih razbojnika dospevaju nove žrtve. Uz to nesavršenstvo pravne međunarodne prakse protiv pirata i nevelika efikasnost pojedinih pomorskih konvoja na ogromnim prostorima zaliva ne omogućavaju da se iskoreni ovaj, reklo bi se srednjovekovni problem.

Ruski mornari pozivaju da se piraterija smatra jednom od vrsta terorizma, ubeđen je predsednik Ruskog profesionalnog saveza mornara Igor Pavlov.

Upravo sada obratili smo se predsedniku zato što ranije pirati nisu ubijali svesno taoce. Ali ubistvo Filipinca je prvi slučaj kada su pirati svesno lišili života mornara koji je bio njihov taoc. I po meni sada se pirati ničim ne razlikuju od terorista. A protiv terorizma treba se boriti onako kako se bori protiv njega svaka država na svojoj teritoriji.

Ruski mornari smatraju nedoljovnim mehanizme borbe protiv pirata, koje danas koristi međunarodna zajednica. Između ostalog, oni predlažu da se uvede potpuna pomorska blokada Somalije i da se pregleda svaki brod koji izlazi van zone od 12 milja njenih teritorijalnih voda. U slučaju odbijanja, predlaže se da se protiv takvih brodova primeni sila.

Čitava međunarodna zajednica danas je zabrinuta razmerama piraterije i očigledno bez primene vojnih sredstava protiv njih ne može se, smatra poznati ekspert za pomorsko pravo Vasilij Guculjak.

To što se danas dešava nema nikakvo logično objašnjenje. Situacija se pogoršava. I pravne mere koje preduzima međunarodna zajednica očigledno su nedovoljne, bez obzira na niz rezolucija SB UN. Potrebna je aktivizacija napora. U prvom redu to je vezano za patroliranje vojnih brodova. Da, to je skupo zadovoljstvo. Ali bez njega se ne može. Ako to ne bude učinjeno u regionima koji su opasni zbig pirata, sitaucija se neće promenti nabolje.

Da dodamo da se u ovom trenutku u rukama pirata nalazi 49 brodova. Pri tome plen zločinaca može da bude svaki trgovački brod koji je za njih iole zanimljiv. To može biti i veliki naftni tanker, i običan brod za prevoz kontojnera. Izgleda da će SB UN ipak morati da preduzima stroge mere protiv organizovane piraterije u Adenskom zalivu. Inače će se spisak njihovih trofeja popuniti.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.