Izgorelo šest vatrogasaca u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorelo šest vatrogasaca u Hrvatskoj

Šest hrvatskih vatrogasaca, od kojih trojica mlađih od 20 godina, poginuli su dok su gasili požar koji je u četvrtak popodne izbio na Kornatima, nacionalnom parku nedaleko od Šibenka. Još šestorica su se u trenutku zaključenja ovog izdanja borili za život u zagrebačkoj i splitskoj bolnici, budući da su u bolnice stigli s opekotinama od drugog do četvrtog stepena. Nekima od njih je izgorelo i do 90 odsto kože. Osmorica su lakše povređeni.

Prvi rezultati istrage ukazuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to da su se vatrogasci onesvestili usred gustog dima i popadali na zemlju, kada je zahvatila vatra pospešena jakim jugom.

Osmoro ljudi je uhapšeno pod sumnjom da su izazvali požar koji je izbio kod upravne zgrade nacionalnog parka. Predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader zatražili su hitnu istragu da bi se utvrdilo ko je odgovoran na nesreću. Mesić je rekao da mora da se ispita čija je odgovornost to što je veliki broj vatrogasaca upućen da gasi požar koji nije direktno ugrožavao ljude, a pogotovo što su se našli u vatrenom obruču.

Snimke teško opečenih mladića, prikazane u četvrtak uveče na hrvatskoj televiziji, bile su stravične. A tela onih koji su izgoreli ostala su preko noći na mestu strave jer ih zbog vatre, koja je na sve strane gorela na Kornatima, nisu mogli izvući.

Hrvatska vlada je juče održala vanrednu sednicu i ponedeljak proglasila danom nacionalne žalosti, dok je u Šibensko-kninskoj županiji (odakle je većina stradalih vatrogasaca) proglašena sedmodnevna žalost.

Zbog preko 1.500 požara koji su izbili tokom leta, a od kojih su mnogi podmetnuti, hrvatska vlada je još ranije zatražila pooštrenje kazni za počinioce.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.