Izetbegović: Referendum u RS najozbiljniji udarna ustavnopravni poredak BiH od Dejtona

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Referendum u RS najozbiljniji udarna ustavnopravni poredak BiH od Dejtona

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas pismo ambasadorima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) i visokom predstavniku Valentinu Incku u kojem upozorava da je najavljeni referendum o Danu Republike Srpske najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sprovođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda BiH, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštovati i sprovoditi”, naveo je Izetbegović.

On tvrdi da referendum o Danu RS "ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namerom da faktor faktičke moći uvede na mesto standarda pravne države i demokratije".

"Ovo je, zapravo, referendum o Ustavnom sudu BiH, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za RS", navodi Izetbegović u pismu.

Prema njegovim rečima, bojkot državne sudske vlasti od strane Republike Srpske je "antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan", koji se, kako ističe, želi legitimisati voljom građana na referendumu zakazanom za 25. septembar.

"Prema tome, svako naknadno proglašavanje sprovedenog referenduma antidejtonskim ili neustavnim, ili pravno poništavanje njegovih rezultata, neće anulirati političku posledicu koju sam upravo spomenuo. Drugim rečima, bez obzira na buduće pravne posledice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti BiH neće se moći neutralizovati", ocenio je Izetbegović.

On još tvrdi da političke snage u RS, predvođene predsednikom ovog bh. entiteta Miloradom Dodikom, već godinama "veoma agresivno i aktivno ugrožavaju vladavinu prava i ustavnopravni poredak BiH".

Izetbegović je naveo da se to čini dovođenjem u pitanje autoriteta državnih pravosudnih institucija, poput Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva BiH, dodavši da aktivnosti političkih snaga u RS, s Dodikom na čelu, vode u bezakonje, haos i pravnu i političku nesigurnost".

"Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj, više puta najavljivani, referendum o otcepljenju RS od BiH i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH", ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH.

Navodeći da su domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav BiH, njen teritorijalni integritet, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, on je upozorio da "izostanak institucionalnog odgovora, pasivnost i nečinjenje onog što su dužni učiniti i preduzeti, ohrabruje snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH".

"Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti", zaključio je Izetbegović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dodik: I vlast i opozicija za referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2016

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da iza održavanja referenduma o Danu RS, najavljenog za 25. septembar stoje i vlast i opozicija u RS i da ga, o tome, ne zanimaju stavovi predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića... "Iza ovog referenduma stoji i opozicija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.