Izetbegović: Bespotrebne tenzije oko obnavljanja tužbe

Izvor: N1 televizija, 27.Jan.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Bespotrebne tenzije oko obnavljanja tužbe

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se bespotrebno diže tenzija u vezi s mogućim obnavljanjem tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izetbegović je novinarima u Travniku rekao da BiH "ima pravo da završi svoje procese i traži pravdu u odnosu na susedne zemlje".

"Bitno je to da li imamo čoveka s tzv. legitimacijom koji može predati zahtev za reviziju i zastupati BiH. Mislim da ga imamo, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a to je Sakib Softić, koji je akreditovan i koji je vodio i prvi proces", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, neki se ne slažu sa obnavljanjem tužbe, "ali o tome neće odlučivati vlasti BiH, već se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom".

"Mislim da se bespotrebno dižu tenzije, jer se ne radi ni o nekakvoj novoj tužbi, nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obavezu da taj proces i završi", kazao je Izetbegović.

Kako je rekao, postavlja se i pitanje da li ima novih elemenata bitnih za taj postupak.

"Dužni smo u roku od deset godina ponuditi novi argument koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rešenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sam meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci Suda, koji će to prihvatiti ili ne", naveo je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH naglasio je da se "na kraju krajeva, radi o nečemu što je urađeno pre više od 20 godina i za što je kriv jedan režim koji je osuđen i čiji je predsednik bio pred Haškim tribunalom, kao i nositelji čitavog tog zločinačkog poduhvata".

Izetbegović smatra kako se cela priča o reviziji postupka bez potrebe prebacuje na politiku, te se stavlja kao teret na pojedine bošnjačke predstavnike.

"Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid. Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise", kazao je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine doneo presudu kojom je Srbija oslobođenja optužbi za agresiju i genocide u BiH.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.