Izvor: B92, 07.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Egiptu

Kairo -- Jutros oko osam, po lokalnom vremenu, u Egiptu su otvorena biračka mesta za predsedničke izbore sa više kandidata.

U trci za predsednika, učestvuje 10 političara, ali većina nije poznata široj javnosti. Posmatrači predviđaju pobedu aktuelnog predsednika, Hosnija Mubaraka, koji je na vlasti već 24 godine. Predsednički izbori sa više kandidata omogućeni su promenp, ustava i to za egipatsku političku scenu.

Međutim, krtitčari predsednika Mubaraka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da se on, prilikom menjanja ustava, potrudio da ograniči prostor političkim protivnicima koji bi mogli da ga ugroze.Tako je, na primer, najvećoj opozicionoj grupi, Muslimanskom bratstvu, zabranjeno da učestvuje na izborima.

Spoljnopolitički komentator lista Politika, Boško Jakšić, smatra da izbori sa više kandidata treba da budu znak u pravcu demokratizacije jednog društva, koje, kao i sva okolna društva na Bliskom istoku, demokratiju poznaju u rudimentarnim formama: "Čini mi se da se radi o demokratskim promenama smokvinog lista. Mubarak će svakako, i na način na koji su organizovani izbori i na koji je promenjen ustav, sebi obezbediti i peti predsednički mandat. U međuvremenu, on svog sina Gamala koji je šef vladajuće Narodne demokratske partije, već priprema za naslednika, što je isto tako u dobroj tradiciji Bliskog istoka, veoma razvijeni nepotizam. Sve to nagoveštava da će promene biti kozmetičke."

Jakšić kaže i da je važno razmotriti okolnosti pod kojima se izbori održavaju. Prema njegovom mišljenju, postoji veliki pritisak zapada u okviru Bušovog plana širenja demokratije. Po njemu, u sve većem naletu islamskog fundamentalizma, demokratske promene mogu dodatno iritirati islamski deo Egipta, što bi moglo stvoriti neprilike i po Egipat i po čitav region.

Inače, Hosni Mubarak je na vlast došao nakon ubistva predsednika Anvara el Sadata 1981 godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.