Izvor: B92, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana nova palestinska vlada

Gaza -- Palestinski parlament danas izglasao novu Vladu nacionalnog jedinstva koju čine predstavnici suparničkih stranaka Fatah i Hamas.

Za novu vladu glasala su 83 od ukupno 132 poslanika u parlamentu. Palestinski premijer Mahmud Abas je na svečanosti rekao da Palestinci "odbacuju nasilje u svakom obliku". "Tražimo rešenje putem pregovora na koje smo spremni kako bi se postigao pravedan mir", rekao je Abas.

Abas i Hanijeh su apelovali na kraj međunarodne izolacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Očekujemo od sveta da preduzme konkretne mere kako bi se ukinuo embargo nametnut našem narodu...", rekao je palestinski premijer.

Evropska unije je večeras saopštila da je spremna da "sarađuje s legitimnom palestinskom Vladom".

Od ukupno 25 mesta u Vladi, Hamas ima 12, među kojima i mesto premijera. Fatah ima šest ministarskih mesta.

Sedam ministarskih mesta, među kojima su resori finansija, spoljnih poslova i policije, dodeljeno je nezavisnim kandidatima.

Glavni cilj programa novog kabineta je stvaranje nezavisne palestinske države na teritorijama okupiranim od 1967. godine. Konačna verzija platforme nove palestinske vlade je juče utvrđena.

Vlada nacionalnog jedinstva će "nastaviti da se zalaže za mir, bezbednost i prosperitet čitavog regiona, za sve sadašnje i buduće generacije".

Vlada će poštovati sve sporazume koje je uz međunarodni legitimitet sklopio Palestinski oslobodilački pokret.

U tekstu se, takođe, navodi da će nova vlada "nastaviti da podržava otpor u svim oblicima, pre svega nenasilan narodni otpor protiv okupacije, što je pravo palestinskog naroda zagarantovano međunarodnim pravom, kao i da će zadržati pravo naroda da se brani protiv agresora".

Istovremeno, vlada će putem nacionalnog konsenzusa i dalje raditi na konsolidaciji primirja (sa Izraelom) koje bi trebalo da bude obostrano.

Nova palestinska vlada će "odmah nastojati da pronađe brzo rešenje za problem izraelskog vojnika (otetog početkom prošlog leta) po osnovu razmene zarobljenika.

Vlada odbacuje formiranje buduće države u okviru privremenih granica.

Palestinci se nadaju da će dogovor o obrazovanju zajedničke vlade okončati oružane sukobe Fataha i Hamasa, kao i da će ublažiti međunarodne sankcije zavedene palestinskoj upravi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.