Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran novi papa

Vatikan -- Novi 265. papa je nemački kardinal Jozef Racinger, a njegovo novo, duhovno, ime koje je izabrao je Benedikt XVI.

Izbor novog pape označili su beli dim iz Sikstinske kapela i zvona na bazilici Svetog Petra. Konklava za izbor novog pape, naslednika Jovana Pavla Drugog, trajala je manje od 24 sata.

Rečenica "Imamo papu" i ime novog poglavara objavljeni su 45 minuta nakon što se pojavio beli dim, koji ukazuje i da se najmanje 77 kardinala složilo da kardinal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Racinger bude papa. Tradicionalno saopštavanje da je papa izabran na početku je izazvalo dosta nedoumica, jer se prvo pojavio dim sive boje. Dodatnu konfuziju je izazvao vatikanski radio, koji je javio da je dim crne boje, pa je milijardu i sto miliona katolička saznalo da je papa izabran tek pošto su se, po tradiciji, začula zvona.

Na trgu Svetog Petra okupilo se oko 100 hiljada vernika, a svakog trenutka taj broj postaje veći. Posle zvonjave, kolone katolika su se uputile da pozdrave novog papu. Izbor pape vernici su pozdravljali mašući zastavama, mnogi su izbor pape dočekali sa suzama radosnicama.

I pored navoda pojedinih medija da je sedamdesetosmogodišnji papa bio član Hitlerove omladine i nacističke armije, nema dokaza da je on bio zaista umešan u ratne zločine. Dezertirao je iz nemačke vojske 1945, a Amerikanci su ga držali kao zarobljenika nekoliko nedelja.

Novi papa poreklom je iz Bavarije. Voli da svira klavir, pored maternjeg nemačkog, govori više jezika među kojima su i italijanski, englenski. Ne uživa podršku svih nemačkih katolika, zbog svog isuviše konzervativnog stava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.