Izvor: Blic, 18.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Bejruta beži ko može

Iz Bejruta beži ko može

Šestog dana sukobi na Bliskom istoku nastavljeni su nesmanjenom žestinom. Izraelski avioni bombardovali su više ciljeva širom Libana, dok je Hezbolah odgovorio raketiranjem Haife gde je srušena jedna trospratnica. Prema podacima libanskih vlasti, u jučerašnjem izraelskom bombardovanju poginulo je 17 osoba.

Broj žrtava u Libanu popeo se na 142, dok su 382 osobe ranjene. Izraelska armija navela je da je do sada poginulo 12 civila i devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnika.

Na hiljade stanovnika Bejruta i juče je nastavilo da napušta grad. Student Fuad Džavad (17) sa nevericom je gledao kako se gust oblak crnog dima uzdiže iznad južnih predgrađa Bejruta:

'Porodica mi je ostala tamo. Još nemam vesti o tome da li su dobro. Niko se ne javlja na telefon', kaže Džavad kroz suze.

Biznismen Muhamed Kubaisi (40), koji ima francuski pasoš, prvih dana bombardovanja sklonio je porodicu na sigurno:

'Niko ne mari za živote Arapa. Sreća pa imam francusko državljanstvo, to je kao da imate kartu za odlazak u raj iz pakla'.

Oni koji nisu uspeli da se sklone iz Bejruta noći provode na otvorenom, po parkovima, plašeći se bombardovanja. Škole su prepune izbeglica koje traže sigurno utočište od raketa.

Prema zvaničnim podacima, iz Bejruta je do sada pobeglo više od 60.000 stanovnika. Dok sukobi ne jenjavaju, međunarodna zajednica pokušava da pronađe put za rešenje krize. Generalni sekretar UN Kofi Anan i britanski premijer Toni Bler apelovali su na slanje međunarodnih snaga u Liban, kako bi se okončalo nasilje. U zajedničkom saopštenju Anana i Blera navodi se da bi međunarodne snage bile raspoređene u Libanu i bile bi zadužene za prekid napada na Izrael.

'Realnost je da nasilje neće biti zaustavljeno sve dok ne stvorimo uslove za prekid vatre. Jedini način za to je slanje međunarodnih snaga u Liban koje bi zaustavile bombardovanje Izraela. To bi dalo razlog izraelskoj vojsci da prekine sa napadima na Liban', rekao je Bler posle sastanka sa Ananom na samitu G8 u Sankt Peterburgu.

Međutim, iz Tel Aviva je saopšteno da je još rano govoriti o slanju međunarodnih mirovnih trupa u Liban. Protiv raspoređivanja mirovnjaka u Libanu izjasnio se Ehud Olmert, premijer Izraela, rekao je anonimni visoki izraelski zvaničnik. Izraelski mediji prenose i da su vazdušni udari uništili četvrtinu vojnih kapaciteta Hezbolaha.

Francuski predsednik Žak Širak osudio je izraelsku ofanzivu na Liban kao nenormalnu i pozvao da se kriza reši pregovorima i prekidom vatre. Iz Sankt Peterburga juče se oglasio i italijanski premijer Romano Prodi, apelujući na glavnog iranskog pregovarača za nuklearna pitanja Ali Laridžanija da Teheran preuzme aktivnu ulogu u diplomatskim potezima radi rešenja krize na Bliskom istoku.

Jahija Rahim Safavi, glavnokomandujući Iranske revolucionarne garde, kaže da je Hezbolah je spreman da okonča rat pod uslovom da režim u Izraelu preda libanske zatvorenike.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.