Italijanska mafija profitira na krizi

Izvor: Blic, 12.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanska mafija profitira na krizi

Italijanska mafija profitira na svetskoj ekonomskoj krizi, pozajmljujući biznismenima novac koji ne mogu da dobiju od banaka, javio je BBC.



Predstavnici poslovne grupe "Konfeserkenti" saopštili su da mafija godišnje obrne oko 130 milijardi evra, što čini šest odsto državnih prihoda godišnje.

Oni su naveli da je oko 180.000 poslovnih ljudi, usled finansijske krize i nemogućnosti dobijanja kredita od banaka, primorano da pozajmi novac od mafije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Mafijaški šefovi "investiraju" u poznate italijanske kompanije, rečeno je u izveštaju grupe "Konfeserkenti".

Predstavnici grupe rekli su da su prodaja opojnih droga i krijumčarenje ljudi još uvek prvi na mafijaškim listama po zaradama, ali da šefovi organizovanog kriminala "istražuju nove poslovne prilike" koje im je otvorila svetska ekonomska kriza.

"Za razliku od drugih poslova, mafija je slabo pogođena svetskom ekonomskom i finansijskom krizom", navedeno je u izveštaju.

"Ova činjenica čini mafiju još opasnijom", izjavio je šef grupe Marko Venturi. On je zatražio od banaka i vlade da obezbede kredite kako očajni biznismeni ne moraju da pozajmljuju novac od mafijaša.

Venturi je takođe istakao da vlasnici italijanskih prodavnica dnevno plaćaju 250 evra mafiji "za zaštitu".

Kako je preneo BBC, organizovani kriminal širi se geografski od svojih korena u južnoj Siciliji, preko Napulja, Kalabrije i Pulje. Milan, nekad "moralna prestonica" Italije, sada je dom gangstera organizacije "Ndrangeta" iz Kalabrije, jedne od najjačih mafijaških organizacija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.