Italijani spasili 450 imigranata na brodu

Izvor: Mondo, 02.Jan.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani spasili 450 imigranata na brodu

Italijanske vojne vlasti objavile su da su u moru ispred obale Kalabrije preuzele kontrolu nad teretnim brodom sa 450 imigranata koji je plutao u kvaru i bez posade.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

To je drugi takav slučaj za tri dana nakon tragedije moldavskog broda Blu Skaj M.

Šestorica pripadnika italijanske obalske straže spuštena su iz vojnog helikoptera na teretni brod i uspela su da preuzmu kontrolu nad brodom koji je posada napustila, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je italijanska ratna mornarica.

Navodno je reč o Ezadenu, trgovačkom brodu pod zastavom Sijere Leonea, koji je prevozio oko 450 ilegalnih imigranata.



"Znamo da je isplovio iz turske luke i da ga je napustila posada", rekao je TV SkajTg24 portparol italijanske obalsk straže Filipo Marini, navodi Reuters.

"Kada smo se približili brodu i pitali za status, jedna migrantkinja na brodu odgovorila je 'Sami smo, nema nam ko da pomogne", rekao je on i dodao da je brod ostao bez goriva.

Italijanske vazdušne snage primetile su brod noću, u petak, oko 65 kilometara od jugoistočne italijanske obale na ulazu u Jadransko more kako bespomoćno pluta nošen olujnim vetrom.

Rescue operation underway for second stricken migrant ship off Italian coast http://t.co/5SIqmL2LB1pic.twitter.com/ER5f1ufXuP

— The Independent (@Independent) January 2, 2015

To je drugi slučaj nakon tragedije moldavskog broda Blu Skaj M na kojem je izbio požar i usmrtio najmanje 13 putnika od gotovo 770 imigranata.

I moldavski brod napustila je posada, a u utorak ga je preuzela italijanska mornarica.

Prema izveštajima obalske straže, da nije bilo intervencije italijanske mornarice, brod bi se razbio o stene, a stotine putnika ne bi bili spaseni.

Italijanske vlasti spasile su 2.300 ljudi sa brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registrovanih migranata iz zemalja severne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada imigranata i izbeglica, od kojih većina beži od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italijanske vlasti preuzele kontrolu nad brodom sa imigrantima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2015

Italijanske vlasti u petak su preuzele kontrolu nad brodom sa 450 migranata, za koje se vjeruje da su Sirijci, a koga je napustila posada kod italijanske obale...Italijanska obalna straža saopćila je da je brod sada usidren u italijansku luku nakon što je spasilački tim uspio da se ukrca na njega,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.