Italija spasila više od 4.200 migranata iz Sredozemlja

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija spasila više od 4.200 migranata iz Sredozemlja

Italijanska obalska straža saopštila je da je koordinisala spasavanje više od 4.200 migranata koji su se brodovima prevozili preko Sredozemnog mora, a tokom akcije pronađeno je i 17 tela.

Pozivi su upućeni juče sa 22 broda koji su, uglavnom, plutali u libijskim vodama, a li i duž južne italijanske obale.

U toku 24 časa spašeno je rekordnih 4.200 migranata. Do sada je u jednom danu najviše spašeno 3.791 lice u akciji koja je sprovedena 12. aprila, a 2. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 3.690 ljudi.

"Sve se odvijalo u vreme kada su bili veliki talasi. Prethodnih nekoliko dana nije zabeležena nijedna akcija, a onda se odjednom pojavio veliki broj brodova", objasnio je za AFP portparol Međunarodne organizacije za migraciju u Italiji Flavio di Đakomo.

Italijanska obalska straža objavila je na "Tviteru" da su na tri gumena čamca pronašli 17 tela i više od 300 migranata.

Iz informativne službe obalske straže nisu mogli da kažu od čega su umrli migranti na tim brodovima.

U jučerašnjoj akciji spašavanja učestvovala su četiri broda italijanske mornarice, brodovi obalske straže i granične policije, kao i nemački i irski vojni brodovi i drugi strani brodovi koji su angažovani u okviru evropske akcije "Triton".

Italijanska obalska straža je prethodno 28. maja spasila u Sredozemnom moru više od 700 migranata.

U Italiju je od početka godine stiglo više do 40.400 ilegalnih imigranata, dok je 1.770 muškaraca, žena i dece poginulo ili nestalo u pokušaju prelaska, prema poslednjim podacima Međunarodne organizacije za migraciju u kojima nije uvršten broj migranata koji su juče spašeni.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sredozemno more: Spašeno više od 4.200 migranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Maj.2015

Italijanska obalska straža saopštila je da je koordinisala spašavanje više od 4.200 migranata koji su se brodovima prevozili preko Sredozemnog mora, a tokom akcije pronađeno je i 17 tijela...Pozivi su upućeni juče sa 22 broda koji su, uglavnom, plutali u libijskim vodama, ali i duž južne italijanske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.