Italija na čelu misije Saveta bezbednosti?

Izvor: Politika, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija na čelu misije Saveta bezbednosti?

U toku je niz "intenzivnih konsultacija" među članicama Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN, a naročito između Vašingtona i Moskve

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 10. aprila – Povodom budućeg statusa Kosmeta u toku je, procenjuje se, niz "intenzivnih konsultacija" među članicama Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN, a naročito između Vašingtona i Moskve. Amerikanci tvrde, a to se naglašava i u nacrtu rezolucije za podršku nezavisnosti koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << potpisala četvorica senatora, da je Kosmet jedinstven slučaj i da rešenje za njega neće uticati na ishode drugih kriza s naglašenim separatističkim elementima. Rusi, pak, kažu da rešenje treba da bude univerzalno primenljivo...

Trenutno, kako se saznaje, 15 članica Saveta bezbednosti dogovaraju sadržaj misije tog organa koja bi, na predlog Rusije, ovog meseca trebalo da poseti Beograd i Prištinu kako bi se na licu mesta uverila u "stanje stvari". Tom dopunskom radnjom posredno su osporeni izveštaji, ili bar neki njihovi detalji, Martija Ahtisarija i šefa Unmika Joahima Rikera. Čuje se da bi na čelu nove misije mogao biti predstavnik Italije.

Da bi eventualna nova rezolucija o Kosmetu bila usvojena, potrebno je da za nju glasa bar devet članica i da ne bude veta. Prema nedavnom napisu "Vašington posta", devet članica je stavilo primedbe na Ahtisarijeve predloge, ali se ne zna koliki je domet tih pojedinačnih zamerki. Zasnovane su ponajviše na bojaznima od međunarodnopravnih neutemeljenosti i širih političkih posledica predloženog "rasparčavanja jedne članice UN" – Srbije.

M. Pantelić

[objavljeno: 11.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.