Izvor: B92, 18.Feb.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Zatvor advokatu zbog mita

Milano -- Sud u Milanu proglasio je krivim britanskog poreskog advokata Dejvida Milsa za primanje 450.000 evra mita i osudio ga na kaznu zatvora od četiri i po godine.

Tužilaštvo tvrdi da je Milsu mito dao italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji to demantovao i isključio se iz procesa sudskog gonjenja na osnovu zakona prema kome nosioci četiri najviše državne funkcije u Italiji, uključujući i predsednika Vlade, imaju pravni imunitet, preneo je Bi-Bi-Si.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Mils, bivši suprug britanske ministarke Tes Džoel, dobio je novac u zamenu za lažno svedočenje u dva suđenja za korupciju u koje je bio umešan i italijanski premijer.

Tužioci su saopštili da je Mils upotrebio novac da isplati zajedničku hipoteku, koju je imao sa bivšom suprugom.

Ministarka Džoel je, nakon istrage britanskog parlamenta, oslobođena svih optužbi. Mils je bio jedan od Berluskonijevih savetnika za poreze.

Tužilaštvo ga je teretilo da je primio novac od Berluskonija da ne bi obelodanio detalje o ofšor kompanijama tokom dva sudska procesa, 1997. i 1998. godine, na kojima je dao mišljenje u statusu svedoka eksperta.

Mils je prvobitno izjavio da je od Berluskonija primio novac kao "priznanje" za dokaze koje je izneo, ali je kasnije promenio iskaz i tvrdio da ga je dobio od nekog drugog.

Italijanski premijer je demantovao da je dao bilo kakav novac Milsu. Kada je prošlog aprila došao po treći put na vlast, Berluskoni je predložio kontroverzni zakon koji daje pravni imunitet četvorici najviših funkcionera Italije.

Zakon je prošao oba doma parlamenta, a njegovi zagovornici su tvrdili da je potreban da bi nosioci najviših državnih funkcija mogli da se usresrede na dužnosti bez bilo kakvih pravnih smetnji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.