Izvor: B92, 03.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Zabraniti smrtnu kaznu

Rim, Njujork -- Italija će zvanično zatražiti od Ujedinjenih nacija zabranu smrtne kazne u svim zemljama, kaže italijanski premijer Romano Prodi.

Prodijeva izjava usledila je pošto su snimci vešanja bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina šokirali svet. Sve političke stranke i političari u Italiji osudili su pogubljenje Sadama, koje je čak i bivši premijer Silvio Berluskoni nazvao "političkom i istorijskom greškom".

Pod pritiscima javnosti zbog štrajka glađu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 76-godišnjeg lidera radikala Marka Panele, koji protestuje zbog smaknuća Sadama i protiv smrtne kazne uopšte, Prodi je rekao da će Italija od Ujedinjenih nacija zatražiti "opšti moratorijum" na takvu vrstu kazne.

Prodi je naveo da Italija, koja je 1. januara postala privremena članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, namerava da uključi u svoju kampanju 85 zemalja članica Ujedinjenih nacija koje su u decembru potpisale neobavezujuću deklaraciju o ukidanju smrtne kazne.

Uhapšen snimatelj vešanja

Iračanin za koga se veruje da je snimio kamerom mobilnog telefona pogubljenje bivšeg diktatora Sadama Huseina je uhapšen, saopštio je savetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Savetnik koji nije želeo da bude imenovan nije naveo identitet uhapšenog, prenosi AP. On je rekao da je reč o 'zvaničniku koji je nadgledao izvršenje smrtne kazne', kao i da je 'on sada pod istragom'.

Irački premijer Nuri al Maliki naložio je pokretanje istrage o pogubljenju bivšeg iračkog predsednika, kako bi se utvrdilo ko ga je vređao u poslednjim trenucima života i kako je nezvanični video snimak vešanja dospeo do medija, prenosi RTS.

Iračka vlada: Licemerje

Iračka vlada je, međutim, na kritike italijanskih vlasti zbog pogubljenja bivšeg predsednika, uzvratila optužbama za licemerje, podsetivši da je krajem Drugog svetskog rata italijanski diktator Benito Musolini ubijen i obešen za noge na trgu u Milanu.

"Oni nemaju prava da se mešaju u pitanja druge države", rekao je za italijanski dnevnik "Republika" Vladin zvaničnik Jasin Madžid, podsetivši da je suđenje Musoliniju trajalo samo jedan minut.

U međuvremenu, Iračanin za kog se veruje da je snimio pogubljenje Sadama Huseina uhapšen je, saopštio je savetnik premijera Iraka.

Savetnik, koji nije želeo da bude imenovan, nije naveo identitet uhapšenog, prenosi AP i dodaje kako je savetnik rekao da je reč o zvaničniku koji je nadgledao izvršenje smrtne kazne, a da je sada pod istragom, javlja RTS.

Premijer Nuri al Maliki naložio je pokretanje istrage o pogubljenju bivšeg predsednika Iraka kako bi bilo utvrđeno ko ga je vređao u poslednjim trenucima života i kako je nezvanični video snimak vešanja dospeo do medija.

Ki Mun Ban izbegao da osudi pogubljenje

Novi generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ki Mun Ban podelio je javnost neodređenom izjavom o pogubljenju Sadama Huseina, koje nije osudio, čime je, po svemu sudeći, prekinuo tradicionalni otpor Ujedinjenih nacija prema smrtnoj kazni.

Dolazeći prvog radnog dana u svoju kancelariju u njujorškom sedištu Ujedinjenih nacija, Ki Mun Ban je izbegao da odgovori na novinarsko pitanje da li odobrava pogubljenje bivšeg iračkog diktatora.

Ki Mun Ban je samo podsetio da je Sadam Husein počinio "grozne zločine i neviđene svireposti nad iračkim narodom" i dodao da "ne treba zaboraviti njegove žrtve".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.