Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Za i protiv eutanazije

Rim -- Sud u Rimu odbacio molbu paralizovanog Italijana da se lekarima dopusti da isključe aparat pomoću kojeg diše od 1997.

Hiljade ljudi u Italiji među kojima stotine u centru Rima su noćas bdenjem uz sveće izražavali solidarnost sa Italijanom koji traži da umre, ali mu to italijanski sud u subotu nije dozvolio.

Slučaj 60-godišnjeg Pjerđorđa Velbija koji 40 godina ima distrofiju mišića zbog čega je nepokretan, te se i hrani kroz cev, ali je pri punoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svesti, podelio je javnost Italije u kojoj eutanazija nije legalna.

"Govoreći" uz pomoć kompjutera u kojem bira reči pokretom očiju, Velbi se pojavljivao u TV-emisijama i jesenas tražio od predsednika Republike da lekari isključe respirator koji ga održava u životu jer zbog bolesti sam više ne može čak ni da diše.

Sud je zauzeo stav da pacijent ima pravo da odluči o svom lečenju, ali i da lekari imaju dužnost da ga drže u životu, te se od njih zato ne može tražiti da isključe respirator.

Pristalice eutanazije koje su noćas priredile bdenje u 50 gradova Italije, kao i u Londonu, Briselu i drugim gradovima, kritikuju presudu, a protivnici smrti iz milosrđa likuju.

"Presuda je licemerna", izjavio je lekar Silvio Vitale, član vladajuće socijalističke stranke, a drugi njen član, političar Paolo Ćento najavio da će zahtevati vanrednu sednicu Skupštine da bi se uvelo pravo na eutanaziju.

"Niko nema pravo da ubije", uzvratio je desničar Roko Butiljone, bivši ministar.

Katolička crkva zabranjuje eutanaziju, a lekarima, ukoliko je izvedu, preti kazna od 15 godina zatvora, za pomaganje samoubistva.

Holandija je prva u Evropi legalizovala eutanaziju 2001, a godinu dana potom Belgija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.