Italija: Bombu postavio iz osvete

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Bombu postavio iz osvete

Rim -- Italijan koji je priznao da je postavio bombu ispred srednje škole u Brindiziju, na jugu zemlje, rekao je da je to uradio iz očaja i protesta.

Od te bomba krajem prošlog meseca poginula je 16. godišnja devojčica, a povređeno još pet tinejdžera.

"Bio je to demonstrativni potez, pošto sam dvaput prevaren, a prihodi su mi drastično smanjeni proteklih godina", rekao je Đovani Vantađato (68) tokom formalnog ispitivanja, kojem je podvrgnut nakon što je uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 6. juna, prenela je italijanska novinska agencija ANSA.

On je kazao da su ga, kao vlasnika skladišta goriva, dva klijenta prevarila, zbog čega je, kako je naveo, izgubio 400.000 evra, a da je nekoliko klijenata, među kojima je i srednja škola ispred koje je postavio bombu, raskinulo ugovore sa njim.

Kako prenosi AFP, Vantađato je priznao da je sam proizveo bombu tešku 30 kilograma, testirao detonator van grada i potom, 19. maja, postavio eksplozivnu napravu ispred škole u Brindiziju.

Osumnjičeni, koji je zaplakao tokom ispitivanja, porekao je da je imao saučesnike, iako su očevici izjavili da su videli još jednog muškarca kako gura kontejner za smeće u kojem se nalazila bomba i postavlja ga na mesto ispred škole.

Vantađato, oženjen i otac dvoje dece, optužen je da je izazvao "masakr sa terorističkim ciljevima" pošto je priznao da je postavio bombu, koju je sam napravio, u trenutku kada se ispred škole nalazio veliki broj đaka, kako bi broj žrtava bio što veći.

Na optužujućem video snimku, objavljenom ubrzo posle napada, vidi se kako muškarac u sakou, za koga se sumnja da je Vantađato, pritiska dugme na daljinskom upravljaču nedaleko od mesta na kojem je bomba eksplodirala, a potom mirno odlazi.

Ovaj bombaški napad je izazvao šok širom Italije i probudio stavična sećanja na talas napada koje su '70-ih i '80-ih godina prošlog veka izvodili militantni aktivisti krajnje levice i ekstremne desnice, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postavio bombu pred školu "iz protesta"

Izvor: Mondo, 09.Jun.2012

Đovani Vantađato kaže da je iz očaja i protesta postavio bombu u Brindiziju i ubio jednu tinejdžerku pre mesec dana.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.