Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Ako se Francuska ne izvini, nema sastanka Konte-Makron

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da je, ako ne bude "formalnog izvinjenja" Francuske, bolje da se otkaže sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i premijera Italije Đuzepea Kontea, zakazan za petak.

"Ako izvinjenje ne stigne, premijer Konte bi dobro radio ako ne bi otišao u Francusku", rekao je novinarima Salvini koji je šef krajnje desničarske Lige.

Makron je u utorak osudio "cinizam i neodgovornosti italijanske vlade" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jer je odbila da Italija primi brod jedne francuske humanitarne organizacije, "Akvarius" sa više od 600 migranata, dok je portparol Makronove partije "Republika u pokretu" Gabriel Atal rekao je da je odluka Italije "za povraćanje".

"Italijanska vlada smatra neprihvatljivim jučerašnje izjave Pariza", dodao je danas italijanski ministar spoljnih poslova Enco Moavero Milanezi koji je pozvao na razgovor ambasadora Francuske u Italiji.

Tom pozivu se odazvala "broj dva" ambasade, Kler An Rolen, jer ambasador nije u Rimu.

Po ministru Moaveru, izjave kakve su stigle iz Pariza, "potkopavaju odnose Italije i Francuske".

"Njihov ton je neopravdan", rekao je Moavero i naglasio da "kada se neka država - prijatelj i saveznik ne slaže sa stavovima druge države, to neslaganje treba da iskaže na način i obliku koji su u skladu sa odnosom prijateljstva".

U vrlo diplomatskom tonu, Moavero je takođe zatražio izvinjenje Francuske.

"Italijanska vlada se nada da će francuske vlasti, kada razmisle na odgovarajući način, brzo preuzeti inicijativa koji bi mogli da poprave situaciju koja je nastala", zaključio je Moavero.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.