Istraživanje CDC: Svaki treći pacijent ima dugotrajne tegobe posle Kovida 19

Izvor: VOA, 20.Sep.2021, 09:31

Istraživanje CDC: Svaki treći pacijent ima dugotrajne tegobe posle Kovida 19

Nova studija koju su objavile američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrili su da je otprilike jedna od tri osobe koje su bile pozitivne na Kovid 19 prijavile da trpe simptome i dva meseca kasnije. Studija sprovedena u Long Biču u Kaliforniji pokazala je da je jedna trećina onih koji su bili pozitivni na Kovid 19 prijavila najmanje jedan simptom bolesti izazvan koronavirusom četiri ili više nedelja psole pozitivnog testa. CDC je obavio da su stope bile još veće kod žena, Afroamerikanaca, starijih od 40 godina i onih sa već postojećim zdravstvenim problemima. CDC opisuje "produženi Kovid" kao simptome koji se javljaju četiri ili više nedelja od pozitivnog testa na bolest. U studiji je Odeljenje za zdravstvo i socijalne usluge Long Biča razgovaralo sa 366 osoba, starih 18 i više godina, nasumično izabranih iz dve test grupe pošto su bile pozitivne na Kovid 19 između 1. aprila i 10. decembra 2020. U drugom izveštaju, objavljenom u nedeljnom izdanju britanskog Gardijana navodi se da američki lekari koji leče nevakcinisane pacijente "podležu zamoru saosećanja" dok četvrti talas zaraze Kovida 19 zahvata celu zemlju. Doktorka Mišel Šu, 29-godišnja medicinska sestra, rekla je da je medicinska škola nije pripremila da se nosi sa dezinformacijama o vakcinama u koje veruju nevakcinisani pacijenti, nazivajući to iskustvo "demorališućim". "Postoji osećaj da rizikujemo svoj život, život svoje porodice, svoju dobrobit za ljude kojima nije stalo do mene“, rekla je dr Mona Masud, psihijatrica iz Filadelfije za Gardijan. Sjedinjene Američke Države imaju više slučajeva Kovida 19 nego bilo koja druga zemlja, prema podacima Resursnog centra za koronavirus Džons Hopkins univerziteta, sa više od 42 miliona infekcija. Indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju da je u prethodna 24 sata zabeležilo 30.773 nova slučaja Kovida 19 i 309 umrlih. Samo SAD imaju više infekcija nego Indija, koja ima više od 33 miliona, prema Džons Hoplinsu. Singapur je u nedelju prijavio više od 1.000 novih slučajeva virusa, što je najveća stopa u zemlji od aprila 2020. Čak i sa 80 odsto svog stanovništva potpuno vakcinisanog protiv virusa, Singapur je pauzirao dalje otvaranje. Džons Hopkins je zabeležio više od 228 miliona globalnih slučajeva zaražavanja Kovidom 19 i 4,6 miliona smrtnih slučajeva u svetu. Prema podacima Džons Hopkinsa, primljeno je skoro šest milijardi vakcina. Tokom vikenda, Smitsonijan je otkrio da su neki tigrovi i lavovi u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu pozitivni na virus. Zoološki vrt izvestio je da je šest lavova i tri tigra patilo od smanjenog apetita, letargije, kašlja i kijanja, ali je u saopštenju za javnost naveo da je posvećen zdravlju i bezbednosti i životinja i ljudskog osoblja.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američka studija: Svaki treći pacijent ima dugotrajne tegobe posle kovida-19

Izvor: Danas, 20.Sep.2021

Nova studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrila je da je otprilike jedna od tri osobe koje su imale kovid-19 prijavila da trpe simptome i dva meseca kasnije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.