Istraživanje: Bolest ludih krava prenosi se vazduhom

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Bolest ludih krava prenosi se vazduhom

Bolest ludih krava i Krojcfeld-Jakobova bolest prenose se lakše nego što se do sada pretpostavljalo. Izazivači, tzv. prioni, mogu da se prenesu vazdušnim putem, upozorava tim naučnika iz Ciriha i Tibingena.

Zbog toga bi u laboratorijama, klanicama i fabrikama stočne hrane trebalo primeniti strože mere opreza, savetuju stručnjaci u specijalizovanom časopisu "PloS patodžins”.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Oni su miševe izložili dejstvu vazduha koji je sadržao prione i na taj način inficirali životinje. Ipak, među članovima tima ima i onih koji nisu sigurni da se rezultati dobijeni u laboratoriji mogu primeniti na situaciju u štalama. Studija ni u kom slučaju ne potvrđuje da oboleli od Krojcfeld-Jakobove bolesti izdišu prione, ističu oni.

Prioni su male degenerisane belančevine koje izazivaju oštećenja u mozgu goveda i ljudi. Do sada su stručnjaci pretpostavljali da prioni dospevaju iz creva u mozak usled imunološkog oštećenja. Činjenica da ove belančevine mogu da se prenesu i preko vazduha nameće nove probleme prehrambenoj industriji, upozoravaju naučnici.

Prema podacima naučnika, od bolesti ludih krava širom sveta do sada je uginulo 280.000 goveda, a od ljudske varijante ovog oboljenja Krojcfeld-Jakobove bolesti umrlo je oko 300 ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.