Istraga protiv zeta španskog kralja

Izvor: NaDlanu.com, 12.Dec.2011, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv zeta španskog kralja

MADRID, 12. decembra 2011. (Beta-AP) - Zet španskog kralja Huana Karlosa neće više učestvovati u zvaničnim ceremonijama zbog istrage koja se vodi o njegovom poslovanju, saopšteno je u ponedeljak iz Kraljevske palate.

MADRID, 12. decembra 2011. (Beta-AP) - Zet španskog kralja Huana Karlosa neće više učestvovati u zvaničnim ceremonijama zbog istrage koja se vodi o njegovom poslovanju, saopšteno je u ponedeljak iz Kraljevske palate.Odluku da više ne prisustvuje ceremonijama doneo je sam muž kraljeve ćerke princeze Kristine, Injaki Urdangarin zajedno sa šefom osoblja, Rafaelom Spotornom, rečeno je u retkom obraćanju zvaničnika Palate španskim medijima.Urdangarin (43), bivši rukometaš, osumnjičen je da je nelegalno prisvojio novac iz državnih ugovora od 2004. do 2006, i preusmerio ih u jednu neprofitnu fondaciju.Iako nisu objavljeni sudski dokumenti, španski mediji citirali su jednog od istražitelja koji je rekao da je Urdangarin osumnjičen da je otudjio oko šest miliona evra iz fonda koji je bio namenjen regionalnim vladama u Valensiji i na Balearskim ostrvima, i potom uz pomoć njega organizovao razne dogadjaje, poput sportskih seminara.Taj slučaj je deo šire istraga o dugotrajnoj korupciji u koju je uključena i regionalna vlada na Balearskim ostrvima, čija je prestonica Palma de Majorka.Agencija AP ocenjuje da ti navodi teško padaju kraljevskoj porodici u vreme veoma teške ekonomske situacije u Španiji, gde je stopa nezaposlenosti 21,5 odsto.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.