Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv predsednika

Seul -- Južnokorejska vlada odobrila je pokretanje istrage protiv novog šefa države Lija Mjung Baka zbog navoda da je bio uključen u prevare.

Konzervativac Li, bivši direktor Hjundaija i gradonačelnik Seula, pobedio je na izborima održanim pre nedelju dana, a na novu dužnost trebalo bi da stupi krajem februara. Ovo je prvi slučaj u Južnoj Koreji da se izabrani šef države suočava sa istragom zbog kriminalnih radnji.

Članovi Lijeve Velike nacionalne partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražili su od odlazećeg predsednika Roa Mu Hjuna da, radi očuvanja nacionalnog jedinstva, vetom zaustavi istražni postupak protiv svog naslednika.

Veruje se, međutim, da istraga protiv Lija neće biti okončana pre njegove inauguracije 25. februara, kada će on steći imunitet koji će ga zaštititi od daljeg gonjenja.

Analitičari ukazuju da će odobrenje postupka protiv Lija iskoristiti njegovi protivnici liberali da bi, na parlamentarnim izborima u aprilu, zadržali skupštinsku većinu.

Li je, u minuloj predsedničkoj kampanji, naveo da nije učestvovao ni u kakvim nezakonitim radnjama, ali su liberali isticali da on ne govori istinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.