Izvor: B92, 02.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o snimku vešanja Huseina

Mosul -- Vlada Iraka pokrenula istragu o snimku vešanja Sadama Huseina i o dospeću tog snimka do medija.

Reč je o snimku koji je načinjen najverovatnije mobilnim telefonom, a na njemu su zatvorski stražari u pratnji Sadama Huseina koji, neposredno pred vešanje, uzvikuju "Idi u pakao!".

To nije snimak koji su zvanično objavile vlasti Iraka, po izvršenju smrtne kazne, već snimak nekog od stražara. Na njemu se takođe vidi da stražari uzvikuju ime šiitkog vodje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moktade al Sadra i razmenjuju uvrede s Huseinom pre no što je obešen.

Neimenovani zvaničnik Vlade je Rojtersu rekao da je ambasador SAD pokušao da nagovori premijera Iraka Nurija al Malikija da ne požuruje izvršenje presude, samo četiri dana pošto je Apelacioni sud odbacio Huseinovu žalbu. Prema tom izvoru, ambasador je tražio da se sačeka dve nedelje.

Predsednik Iraka se ograđuje od Sadamovog vešanja

Irački predsednik Džalal Talabani, u prvoj javnoj reakciji na vešanje Sadama Huseina, rekao je da se "držao po strani" u izvršenju smrtne kazne nad bivšim iračkim diktatorom, saopšteno je iz Talabanijeve kancelarije.

"Držao sam se po strani i nisam uticao na odluku Visokog krivičnog suda", kazao je Talabani precizirajući da u statutu tog suda piše da na njegove konačne odluke ne mogu biti uložene žalbe.

U članu 27 statuta se precizira da nijedan zvaničnik, "pa ni predsednik republike", ne može da pomiluje osuđenike niti da ublaži kazne Visokog suda.

Apelaciono veće Visokog krivičnog suda odbacilo je 26. decembra žalbu Sadama Huseina koji je 5. novembra osuđen za zločine protiv čovečnosti.

"Predsednik je ponovio da se protivi smrtnoj kazni, ali se ne meša u odluke pravosuđa, koje je nezavisno", dodaje se iz Talabanijeve kancelarije.

Kako se navodi, "predsednik nije unapred znao kada će Sadam biti obešen".

Džalal Talabani, protivnik smrtne kazne, oduvek je odbijao da potpisuje odobrenja za izvršenje smrtne kazne nad osuđenicima. U tim trenucima je napuštao Bagdad a u njegovo ime to su odobravala njegova dva zamenika.

Neredi u zatvoru zbog pogubljenja Huseina

Jedna osoba je poginula, a 10 ih je povređeno u neredima u zatvoru Paduš, blizu Mosula, na severu Iraka. Direktor zatvora Ali Mahmud je rekao za AFP da su nemiri izbili pošto je jedan od čuvara oštro ukorio zatvorenike. Mahmud je rekao da je u sukobima policije i zatvorenika poginuo jedan posetilac, da su tri zatvorenika povređena hicima iz vatrenog oružja, a da je sedam policajaca povređeno u tuči.

Prema izjavama očevidaca, neredi su izbili pošto su zatvorenici tokom vremena za posete saznali od svojih posetilaca da je Sadam Husein pogubljen, javio je Rojters. Mahmud je rekao da su zatvorenici zapalili zatvorsku menzu, uništili vrata i prozore, lomili sigurnosne kamere i palili nameštaj u ćelijama.

Pripadnici iračke policije i vojske su ugušili nemire.

U zatvoru Paduš je smešteno 1.200 zatvorenika, među njima 100 stranih državljana arpaskog porekla koji većinom služe kazne za terorizam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.