Izvor: RTS, 29.Okt.2020, 20:05

Istraga napada u Nici – otkriven identitet osumnjičenog za terorizam

Mladić osumnjičen da je u crkvi u Nici ubio tri osobe je 21-godišnji Tunišanin Brahim Auisaui. Francuska policija je otvorila istragu o terorizmu. Bivši malezijski premijer Mahatir Muhamed glorifikuje nasilje govoreći da je smrt Francuza opravdana. Sa druge strane, evropski i svetski zvaničnici osuđuju napad i poručuju Francuskoj, koja je pogođena serijom napada islamista, da nije sama.
Muškarac za koga se sumnja da je nožem ubio tri osobe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od kojih je jednoj ženi odsekao glavu u Nici, je 21-godišnji državljanin Tunisa Brahim Auisaui, navode izvori iz tuniskih vlasti i francuske policije, prenosi Rojters.

Mladić, koji je nakon napada upucan i uhapšen, nedavno je ušao u Francusku preko Italije, naveo je francuski izvor.
Tunisko tužilaštvo je saopštilo da je počelo forenzičku istragu zbog "sumnje da je Tunišanin počinio teroristički akt u inostranstvu".
Muškarac je tokom napada uzvikivao "Alahu akbar", a francuske vlasti otvorile su istragu o terorizmu.
Policajci naoružani automatskim oružjem formirali su sigurnosni kordon oko crkve.
Osumnjičeni imao identifikacioni dokument Crvenog krstaGlavni tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rišar je na konferenciji za novinare rekao da je osumnjični stigao u Italiju preko ostrva Lampeduza 9. septembra, a onda otputovao za Pariz 9. oktobra.
Dodao je da je, prilikom dolaska, osumnjičeni imao kod sebe identifikacioni dokument italijanskog Crvenog krsta i da se presvukao na železničkoj stanici, pre nego što je ušetao u crkvu s namerom da izvrši napad.

Kako je naveo, osumnjičenog su snimile kamere na železničkoj stanici u Nici, a on je odatle prošetao 400 metara do crkve Notr Dam u tom gradu.
U Nicu je nakon napada stigao francuski predsednik Emanuel Makron, koji poziva na jedinstvo. Kaže da je Francuska napadnuta zbog svojih vrednosti, ali da od njih neće odstupiti.
Sednica francuske skupštine počela je minutom ćutanja.
Napad u Nici, međutim, nije bio jedini. U blizini Avinjona, policija je ubila napadača koji je uzvikivao "Alahu akbar" i pretio im pištoljem.
Figaro, međutim, pozivajući se izvor iz tužilaštva, navodi da je čovek bio na psihijatrijskom lečenju i da istražitelji ne veruju da postoji teroristički motiv.
U Saudijskoj Arabiji, u Džedi, uhapšen je Saudijac koji je napao i povredio stražara u tamošnjem francuskom konzulatu.
Od ubistva učitelja u Parizu, francuski predsednik brani slobodu izražavanja.
To, međutim, izaziva ljutnju u delovima muslimanskog sveta.
Bivši premijer Malezije glorifikuje nasiljeKompanija Tviter uklonila je tvit bivšeg malezijskog premijera Mahatira Muhameda (95) koji je glorifikovao nasilje u Francuskoj, rekavši da je smrt Francuza opravdana.
"Muslimani imaju pravo da se naljute i ubiju milione ljudi zbog masakra u prošlosti", rekao Mahatir.
Pojedine vlade optužile su Makrona da zagovara antiislamsku propagandu.
U Iraku, Palestini, Bangladešu, Somaliji i Pakistanu demonstranti su palili francuske zastave i Makronove portrete.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.